Dertig tips na uitzending over Heulmeisje (update)

13 november 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Na de uitzending van televisieprogramma Opsporing Verzocht over de zaak rond het Heulmeisje zijn bij de politie dinsdagavond twintig tips binnengekomen.

Dat heeft politiewoordvoerder Thomas Aling laten weten via Twitter. Hij spreekt van ,,een prima resultaat waar het team zeker mee verder kan". Bij de tips zitten de namen van een mogelijke verdachte en van een vermist Duits meisje. Alle tips worden nagetrokken.

Het lichaam van het Heulmeisje werd in oktober 1976 gevonden in een ondiep graf op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. Ze was vermoord. Ondanks veel onderzoek is nog steeds niet bekend wie ze was. Sinds ruim een jaar is een coldcaseteam van de politie in Utrecht de zaak opnieuw aan het doorspitten.

Het meisje was waarschijnlijk ontvoerd en lange tijd gevangen gehouden. De politie is op zoek naar twee Nederlandse mannen, die nu tussen de 70 en 80 jaar oud moeten zijn. Volgens een getuige hebben zij het meisje gedumpt in Maarsbergen. Omdat de zaak intussen is verjaard, hoeven de mannen niet te vrezen voor strafvervolging.

De zaak komt woensdag ook op de Duitse televisie, omdat het meisje mogelijk uit Duitsland kwam. (ANP)

Nieuwe feiten

Op basis van een nieuw onderzoek met behulp van nieuwe technieken komt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tot de volgende ontdekkingen:

-In 1976 was het Heulmeisje tussen de 13,5 en 15 jaar oud.

-Het meisje had lang kastanjebruin haar.

-Ze miste een kies rechtsonder in haar mond.

-Het is zeer waarschijnlijk dat ze in het Duitse Eiffelgebied heeft gewoond.

-Kort voor haar dood verbleef ze minimaal vier maanden in Oost-Europa.

-Het meisje heeft voor langere tijd, nagenoeg elke dag hetzelfde soort eten binnengekregen. Dat gebeurt bij extreme armoede, maar past ook bij een ontvoeringsituatie.

Woensdagavond is er in het Duitse opsporingsprogramma XY ungelost ook aandacht voor deze zaak. Heeft u informatie die u met de politie wilt delen? Neem dan contact op via 0900-8844. Vanuit het buitenland kunt u bellen met 0031 - 0793459876.

advertentie
advertentie