4 november 2013 om 00:00 Nieuws

Gaat De Binder weer binden?

Raad kiest project voor aanpak met de bruggenbouwersmethode

door Gerard van Wijk

Een heuse elevatorpitch bracht afgelopen donderdag uitsluitsel over het eerste bruggenbouwersproject. Voorafgaand aan de raadsvergadering kregen vertegenwoordigers de gelegenheid om in drie minuten hun voorstel te presenteren.

De raad kon kiezen uit zes voorstellen: het mariniersterrein, De Binder bindt, verkeersmaatregelen bij het verminderen van openbare verlichting, verkeerssituatie in Amerongen en Leersum, oversteekplaats op de Langbroekerweg en het woningbouwproject ‘de stip’ in Overberg.

De bruggenbouwersmethode is voor de raad nog een zoektocht. Burgemeester Frits Naaf zegt vooraf dat er geen winnaars of verliezers zullen zijn. “De fracties geven aan tegen welke voorstellen geen overwegende bezwaren bestaan. Daarna gaat het college aan de slag.” De ingediende ideeën zijn nogal uiteenlopend van aard en kennen een verschillende tijdsdruk. Het procedurevoorstel van Hugo Prakke (D66) aan de raad om een positief signaal af te geven en te besluiten alle ideeën volgens de bruggenbouwersmethode op te pakken, maar wel met een prioritering, haalt het niet. De raad constateert dat sommige voorstellen op de dorpsagenda staan. Met twee ideeën mag het college van de raad direct aan de slag in overleg met betrokken inwoners: de verkeersmaatregelen bij het verminderen van openbare verlichting en de oversteekplaats op de Langbroekerweg. De raad is in meerderheid van oordeel dat ‘De Binder bindt’ als pilot volgens de bruggenbouwersmethode kan worden opgepakt. Hans Waaldijk (GrL/PvdA) ziet graag dat de raad bij iedere raadsvergadering inwoners de gelegenheid geeft om ideeën aan te leveren.

Anne-Marie Zwanink, een van de initiatiefnemers van “De Binder bindt”, is blij dat het voorstel uitgewerkt gaat worden. ”Ik hoop dat we binnen nu en twee weken een afspraak kunnen maken. Het is belangrijk om het momentum vast te houden en snel om de tafel te gaan. Laten we goed naar elkaar luisteren en onderzoeken wat er leeft en wat haalbaar is.” Ze is erg benieuwd wat er nu gaat precies gaat gebeuren. “Het gebouw biedt mogelijkheden, laten we vooral vernieuwend denken, ook met betrokken ondernemers.”

advertentie
advertentie