30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Solerende wethouder en slapende raad?

In de Stichtse Courant/De Kaap van 24 oktober doen de initiatiefnemers (de heren Van den Broek, Blom en Hak) van het plan voor een tijdelijke bestemming van het voormalige gemeentekantoor in Driebergen enkele stevige uitspraken. Wij concluderen dat deze uitspraken zijn gebaseerd op vermoedens en een onjuiste weergave van de situatie. Wij baseren ons liever op de feiten.

Bij de verkoop van de grond voor het gemeentekantoor in Doorn aan de gemeente heeft de verkopende projectontwikkelaar, met medeweten van de gemeenteraad, een eerste recht op koop van het oude gemeentehuis van Driebergen verkregen. Deze projectontwikkelaar heeft op tijd aangegeven van zijn contractuele recht gebruik te willen maken. Het spreekt vanzelf dat de gemeente daartegen geen nee kan zeggen: een rechter zal dit niet accepteren en de gemeente zou een flinke schadevergoeding moeten betalen.

Momenteel onderhandelen de gemeente en de projectontwikkelaar over de vraagprijs en enkele andere voorwaarden. Rond half december moet duidelijk zijn of zij serieus verder met elkaar willen gaan. Pas als de onderhandelingen niet leiden tot verkoop is er ruimte om over het plan van de initiatiefnemers te spreken. In dat geval zal de gemeenteraad het plan tegen eerder genomen besluiten aan moeten houden.

Zo zou de gemeenteraad het eerder genomen besluit moeten terugdraaien om het oude gemeentekantoor van Driebergen nu te verkopen. Daarnaast voldoet het plan niet aan de eisen uit de ‘Visie op vastgoed’, die de raad in 2012 heeft aangenomen. Deze visie bepaalt dat de eigendom van panden geen kerntaak is van de gemeente en dat – in geval van verhuur – de tarieven marktconform moeten zijn (wat in het voorgestelde plan bij lange na niet het geval is). Overigens: de suggestie in het krantenartikel dat dankzij de eurowinkel het afgelopen jaar zo’n 100.000 euro is teruggevloeid naar de gemeente is pertinent onjuist.

Wethouder Homan heeft steeds benadrukt dat niet hij maar de raad – op basis van politieke afwegingen – bepaalt of van eerdere raadsbesluiten moet worden afgeweken. Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen van 10 oktober vonden enkele fracties bovendien dat te grote verwachtingen over de verhuur van het oude gemeentekantoor moeten worden vermeden: vanwege de lopende onderhandelingen met de projectontwikkelaar en vanwege de vele onduidelijkheden in het plan.

De VVD-fractie heeft veel sympathie voor de activiteiten van de eurowinkel, maar niet voor de manier waarop de initiatiefnemers de discussie op dit moment voeren. De wethouder soleert niet, maar voert uit wat de raad van hem verwacht. Wie het werkelijke verhaal wil beluisteren, kan dat doen via de volgende link op de website van de gemeente:

http://www.digitaalnotuleren.nl/utrechtseheuvelrug/?vergadering_id=114&typevergadering=19&jaar=2013&maand=10&dag=&agendapunt_id=999 , Audiobestand Cie Middelen 10-10-2013. De uitspraken van wethouder Homan zijn te horen tegen het einde van dit audioverslag.

Fractie VVD

advertentie
advertentie