'Schadeclaim Leersum is voorbarig'

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Projectontwikkelaar Janssen de Jong weigert inzicht te geven in de kosten die het bedrijf heeft gemaakt bij de voorbereidingen voor het nieuwe bedrijventerrein op de Ameronger Eng. Het bedrijf gaat er vanuit dat de politiek groen licht geeft en vindt een schadeclaim daarom voorbarig. Dat blijkt uit een memo van wethouder Bert Homan (VVD) aan de gemeenteraad.

De Heuvelrugpolitiek moet donderdag een besluit nemen over het gewijzigde bestemmingsplan. Eerder zei Homan een schadeclaim van meer dan een miljoen euro te verwachten, als de gemeenteraad de aanleg van het nieuwe industrieterrein zou afblazen. In zijn memo zegt de wethouder nu, dat hij geen inschatting van de hoogte van de claim kan maken. Homan houdt wel vol dat er voldoende belangstelling bij ondernemers bestaat voor een verhuizing naar het nog aan te leggen bedrijventerrein. Hij verwijst daarbij naar een vertrouwelijke lijst met bedrijven, die naar het nieuwe bedrijventerrein zouden willen verhuizen. Maandagmiddag beklaagde lijstrekker Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) zich er op Twitter over, dat hij het beloofde ondernemerslijstje nog niet in het geheime kastje van de gemeenteraad had aangetroffen.

Overigens geeft Homan in zijn memo toe, dat het juridisch onmogelijk is om alleen Leersumse bedrijven op het terrein toe te laten. Bovendien wijst hij op Europese regels waarin de vrije vestiging voor bedrijven is vastgelegd. Wel is in een overeenkomst met de projectontwikkelaar een voorkeurspositie voor Leersumse ondernemers vastgelegd. De vrijkomende percelen die vertrekkende bedrijven in de bebouwde kom van Leersum achterlaten, leveren geen financiële risico's voor de gemeente op. ,,De gemeente draagt geen risico bij de herontwikkeling van de vrijkomende percelen", zo luidt de belofte van wethouder Homan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie