24 september 2013 om 00:00 Nieuws

Hemur Enge fit voor nieuwe korfbalseizoen

AMERONGEN – Korfbalvereniging Hemur Enge was blij dat in juni het seizoen 2012-2013 erop zat. Met een lange lijst van geblesseerde spelers werd de promotie naar de derde klasse gemist. In de inmiddels vier wedstrijden gevorderde veldcompetitie draait Hemur Enge weer in de top mee. Op één na zijn alle spelers weer fit en met de komst van twee speelsters van SKF is de selectie weer op volle sterkte. Ook in de zaalcompetitie, waar Hemur Enge wel in de derde klasse uitkomt, gaat de ploeg van trainer Bert van Harn vol vertrouwen de strijd aan. Maar eerst moeten nog de overige drie veldwedstrijden worden afgewerkt.

Hemur Enge neemt met drie teams deel aan de competitie. Jeroen Bode, met de bestuurstaken secretaris en TC in zijn portefeuille, vertelt: ,,We hebben 110 leden waarvan 70% jeugd. Dat legt een hoge druk op de senioren en het blijft moeilijk om voldoende kader te vinden. We hebben met Bert van Harn een trainer met veel ervaring, die ook jeugdtrainers opleidt. Bij Hemur Enge staat het speelplezier voorop. Natuurlijk willen we ook graag winnen, maar niet ten koste van alles.’’ Hemur Enge heeft dus een goed functionerende jeugdopleiding, maar kampt met een probleem, dat herkenbaar is voor veel takken van sport in kleine woonkernen zoals Amerongen: na de middelbare school gaat de jeugd buiten het dorp studeren en dan ben je ze kwijt. ,,Je moet dan hopen dat ze in elk geval blijven korfballen en dat ze een aantal jaren later weer terugkeren op het oude nest. Doordat veel korfbalverenigingen in de omgeving ermee zijn gestopt is er aanwas van buiten. Wij houden het voorlopig nog wel vol.’’ De prachtige accommodatie op de Burgwal met drie kunstgrasvelden zal daar zeker ook op van invloed zijn, evenals het feit dat er echte korfbalfamilies zijn, soms met derde generatie korfballers.

Eén van de jeugdtrainers is Frank Westermans, zelf spelend in het derde team en lid van de JTC. ,,Korfbal is de enige tak van sport, waar jongens en meisjes, mannen en vrouwen gelijkwaardig in één team spelen. Dat maakt het zo aantrekkelijk en het houdt iedereen enthousiast. Het is een sport waarvoor je een goede conditionele basis moet hebben en zowel aanvallend als verdedigend over technische vaardigheden en tactisch inzicht moet beschikken.’’ Hemur Enge heeft een jeugdlijn, met in alle leeftijdscategorieën een competitie spelend team. ,,Zo hebben we voor de pupillen, aspiranten en junioren steeds een team – B-jeugd zelfs twee – dat in de competitie uitkomt. Er is een Kangoeroe Klup voor kinderen van 5 en 6 jaar dat spelenderwijs met korfbal in aanraking komt.’’

Wie wil kennismaken met korfbal wordt uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen op de velden van De Burgwal en tijdens het zaalseizoen in sporthal De Ploeg. Voor informatie: de website www.hemurenge.nl of email j.bode@hemurenge.nl.

advertentie
advertentie