Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug officieel opgericht

Nieuws

HEUVELRUG - De Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH) is een initiatief voor én door jongeren. De raad, die nu anderhalf jaar actief is, heeft als doel de wensen van jongeren op de kaart te zetten in de Utrechtse Heuvelrug bij de gemeente en andere organisaties waar de belangen van jongeren een rol spelen. Aankomende donderdagochtend ondertekent het eerste bestuur bij Heuvelrug Notarissen de akte van oprichting om een echte vereniging te worden.

Begin vorig jaar begonnen vier leerlingen van het Revius Lyceum naar aanleiding van een actief burgerschapsproject de JRUH. Inmiddels is de raad gegroeid tot een groep van vijftien leden uit alle kernen en groeit de naamsbekendheid van de Jongerenraad onder Heuvelrugse jongeren.

De raad adviseert volledig onafhankelijk de gemeente over allerlei zaken die jongeren aangaan. En met succes, in januari nam het college het advies van de JRUH bijna geheel over in de Kadernota Jeugd. Ook adviseerde de JRUH de gemeente in het kader van de beleidswijziging omtrent jongerenontmoetingsplekken en speeltuinen. Momenteel zijn de leden bezig met onder meer straatverlichting, alcohol & jeugd, starterswoningen en een advies aan de lokale politieke partijen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Maar de JRUH wil niet alleen maar praten, de leden willen ook echt iets doen voor jongeren in hun gemeente. Het uitgaansleven en culturele activiteiten voor jongeren op de Heuvelrug zijn zeer beperkt. Daarom heeft de JRUH een speciale commissie in het leven geroepen die in 2014 een groot, lokaal jongerenfestival gaat realiseren. Ook is de JRUH van plan dit najaar een pilot op te zetten voor een nachtbus op vrijdagavond van Utrecht of Zeist naar Amerongen.

Het eerste bestuur bestaat uit Reinoud van Eerden (voorzitter), Axel Hirschel (vice-voorzitter), Sam Brasser (oprichter) en Elke van Saane (secretaris). Gezamenlijk hebben de leden van de JRUH met de hulp van Heuvelrug Notarissen statuten opgesteld. Als officiële vereniging hoopt de JRUH uit te groeien tot een organisatie die op de korte en lange termijn de stem van alle Heuvelrugse jongeren waar nodig zo goed mogelijk laat horen.

De JRUH is te vinden op Facebook (facebook.com/JRHeuvelrug) en Twitter (@JongerenraadUH).

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 13 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04