Drie plechtigheden op 4 mei

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Voor het eerst sinds drie jaar zijn er bij de herdenkingsplechtigheid dus weer oud-militairen in groepsverband aanwezig. Het idee om als veteranen in een formatie van circa twaalf personen aan de dodenherdenking deel te nemen, is ontstaan tijdens de opening van het Veteranencafé begin van dit jaar in het Museum Militaire Traditie in Driebergen. Jarenlang werden bij de herdenking oud-militairen in hoofdzaak vertegenwoordigd door leden van de Bond van Wapenbroeders. Deze groep heeft zich door ouderdom en overlijden moeten opheffen.

Veteranen nemen deel aan herdenking DRIEBERGEN - Een delegatie veteranen, die behoren tot de Veteranen Utrechtse Heuvelrug, zal op 4 mei aanstaande tijdens de dodenherdenking in Driebergen officieel deelnemen aan de herdenking bij het verzetsmonument op De Wildbaan. De formatie zal ook een krans neerleggen bij het monument.

Evenals voorgaande jaren hebben op 4 mei in Driebergen weer drie herdenkingen plaats. ,,Een traditie die al 18 jaar bestaat en die vooralsnog wordt voortgezet’’, zegt voorzitter Frits van Schaik van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg.

Het programma

15.00 uur Korte herdenking bij de plaquette in de hal van Zorg-en Verpleeghuiscentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat ter nagedachtenis aan omgekomen zogeheten Englandspielagenten. Belangstellenden zijn welkom.

17.30 uur Korte herdenking in aanwezigheid van nabestaanden van de militairen en verzetsmensen die ter aarde zijn besteld op de Algemene Begraafplaats aan de Traaij.

18.00 uur Vlaggen halfstok.

19.00 uur Gebedsbijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Driebergen-Rijsenburg in de R.K. Kerk St. Petrus’Banden. Voorganger: ds. W. Timmermans.

19.30 uur Opstelling op het Kerkplein voor en naast de kerk voor de stille tocht via de Drieklinken naar het verzetsmonument in het park De Wildbaan. Deelnemers met kransen of bloemstukken stellen zich zoveel mogelijk vóór in de stoet op. Dit geldt eveneens voor de vertegenwoordiging namens het college van B&W, leerlingen van de basisscholen en nabestaanden van omgekomenen uit de Tweede Wereldoorlog. Leden van Scouting Driebergen-Rijsenburg begeleiden het geheel.

19.35-19.45 uur Klokgelui.

Bij aankomst van de stoet speelt Harmonie Aurora koraalmuziek. Even voor 20.00 uur houdt wethouder Bert Homan een korte overdenking. Na het klaroensignaal: twee minuten stilte, daarna taptoe - en dus geen Last Post (!) - en Wilhelmus (twee coupletten). Vervolgens kransleggingen bij het monument, daarna defilé.

Om 20.45 uur, dus ruimschoots na de herdenking, geeft het Millennium Mannenkoor uit Zeist, onder leiding van Jaap Jan Hunze, op uitnodiging van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg, een (kort) herdenkings-bevrijdingsconcert in de R.K. kerk St. Petrus’ Banden aan het Kerkplein. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie