Ons Genoegen roert trom met project ‘MEER’

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Uit een gesprek met vicevoorzitter Leen Cornelisse en met vaste dirigent Egon Smit van Ons Genoegen bleek duidelijk het belang van nieuwe instroom in de Muziekvereniging van nieuwe en vooral ook jongere leden. ,,Wanneer je als orkest regelmatig en professioneel wilt optreden dan zijn een optimale bezetting en een stabiele spelkwaliteit van groot belang. Speel je te weinig, of niet zo erg goed, dan wordt je minder gevraagd en zullen de muzikanten langzaamaan hun motivatie verliezen. We moeten er dus flink aan werken om nieuwe leden binnen te halen en hen enthousiast te krijgen. Daarom hebben we het project ,,MEER’’ opgestart. Meer leden, meer activiteiten en jongeren (vanaf 5 jaar) en volwassenen laten ervaren hoe leuk het is om met anderen samen muziek te maken.’’

AMERONGEN - De altijd actieve muziekvereniging Ons Genoegen wil dit jaar zijn ledenbestand versterken, en liefst ook verjongen. Daardoor moet er een solide vaste kern voor het fanfare orkest ontstaan van zo’n 50 tot 60 man. De jonge aanwas kan dan de echte veteranen (ruim boven de 70 jaar) successievelijk gaan vervangen, na een goede opleiding. Het bestuur van Ons Genoegen heeft hiervoor een project ontwikkeld onder het motto ,,MEER’’: meer leden, meer jongeren, meer continuïteit en vooral meer muziek. Het project bestaat uit veel acties en evenementen, op 16 en 18 april zijn er in het muziekcentrum in Amerongen al open muziekmarkten gehouden. En er staat nog heel wat op het programma.

door Manus van Gent

MEER betekent ook dat er voor drie instrumentsoorten (koperblazers, saxofoon en slagwerk) elk 10 lessen worden gegeven als project-actie. Instrumenten gaan in bruikleen mee naar huis voor die periode. De kosten zijn 75 euro. Na die tien lessen zijn er nog vijf repetities van het project, met een gezamenlijk concert op 5 oktober.

Wie zich voor dit project wil opgeven moet dat doen voor 7 mei via www.onsgenoegenamerongen.nl of bij de heer Dicou via tel. 0343-4542.

Andere activiteiten dit jaar die een MEER-accent krijgen zijn Koninginnedag op de Hof, de Dodenherdenking op 4 mei, boeken- en plantjesmarkt op 11 mei en de Vierdaagse intocht in Leersum op 31 mei. En in het najaar nog veel meer.

,,Onze financiën zijn in orde. maar je moet opletten dat er, naast de noodzakelijke uitgaven, ook wat kleine inkomsten regelmatig binnenkomen. Met onze sponsoren, de boekenverkoop, de oliebollen elk jaar en vooral het oud papier lukt dat redelijk. Aan de geweldige inzet van al onze vrijwilligers is te danken dat Ons Genoegen ook werkelijk een genoegen blijft.’’

Dirigent Egon Smit merkt nog wat op over muziek maken door jongeren. ,,Wanneer je als jongere vanaf 5 jaar) begint met spelen op een instrument dan ervaar je al snel dat het een combinatie is van inspanning en ontspanning. De inspanning is niet echt zwaar; het zijn technieken en grepen en bewegingen en zeker ook goed luisteren. Dat voelt allemaal onwennig. Maar je blijft oefenen en thuis zelf experimenteren. De ontspanning zit in het samen spelen, de klanken uit je instrument en de beloning van een, hoe kort ook, geslaagd optreden.’’

Naast informatie over project MEER kan men op www.onsgenoegenamerongen.nl ook kijken voor algemene informatie over de muziekvereniging.

advertentie
advertentie