Kijk op Cultuur: Themawijk of saaie vinex?

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Een gepland museumbezoek bracht ons dit weekeinde naar Rotterdam en gestuurd door pure nieuwsgierigheid bezochten wij vervolgens een nieuw wijkje in die stad.

Themawijk: bruikbaar idee op Heuvelrug Als er ergens op de Heuvelrug een ‘gaatje’ valt wil men er graag een blokje huizen op zetten. Heel geslaagd soms, zoals bijvoorbeeld de woningen achter de molen Maallust in Amerongen. Mooie, speelse, betaalbare woningbouw op een relatief klein stukje grond. Spannender dan, onder andere, de saaie vinex rondom Hoenderdaal in Driebergen. Daar domineert de rijtjeswoning met een tuintje voor, tuintje achter en een hekje ertussen. Jammer toch, het kan zo veel aardiger.

door Nicole van der Schaaf

‘Le Medi’ heet het wijkje en het ligt midden in een rommelige volkswijk waarvan de naam niet te herleiden is aan de topografische ligging: Bospolder-Tussendijken.

In het project zijn 93 woningen gerealiseerd in een ware oase van rust, veiligheid en architectonische schoonheid. Dan denk je al snel aan dure villabouw, yuppen-appartementen of andere bouwkundige hoogstandjes die tophypotheken behoeven. Maar nee, het gaat hier om sociale woningbouw en - natuurlijk- is er meteen een trendy naam voor bedacht: themawijk. Het thema laat zich raden; Le Medi is geïnspireerd op de architectuur van landen rond de Middellandse Zee. Prachtige pasteltinten, mozaïeken, ornamenten in siermetselwerk en een strakke waterpartij die het wijkje verbindt tot een geheel. De individuele woningen hebben een tuin, terras, patio, atelier óf zijn gesitueerd in een oosters aandoende ovale poort. De auto’s staan in een afgesloten garage en zijn dus verdwenen uit het straatbeeld en het hele wijkje is op een vriendelijk wijze begrensd door hekken. De idee van de ontwerpers van deze altijd zonnige stad was ‘….wonen rondom een eigen binnenwereld’. Kinderen kunnen er naar hartenlust buiten spelen en zelfs op wandelaars werkt het uitnodigend even te gaan zitten op een van de vele bankjes. De rust, de vrolijke kleuren van de huizen, het zacht kabbelende water en de talloze mediterrane planten geven je een vakantiegevoel. En dat te midden van die drukke, altijd verstopte stad.

Applaus voor de bouwers en vooral voor het gemeentebestuur dat de moed had dit experiment goed te keuren. Daar is lef voor nodig!

Themawijken

Onlangs is het verschijnsel ‘Themawijken’ onderzocht door twee stadssociologen die er een boekje over schreven, ‘Themawijk, wonen op een verzonnen plek’. In feite gaat het om een nieuw soort stedenbouw dat bijzonder toepasbaar is op relatief kleine, moeilijke plekken waar bijvoorbeeld bouwwerken afgebroken moeten worden.

Op een aantal plekken in ons land zijn inmiddels deze themawijken verschenen, soms als complete vinex, maar vaak ook als kleinschalig project met een zeer beperkt aantal woningen. Ook op onze eigen heuvelrug vallen met regelmaat kleine stukjes vrij voor woningbouw. Het nog zeer verse gemeentebestuur zou ter inspiratie eens op ‘themareis’ moeten gaan.

advertentie
advertentie