Gewenst bosbeleid realiseren

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Doel van de operatie volgens woordvoerder Henny Sen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is het in stand houden of bereiken van het gewenste bosbeeld. Dit is een gevarieerde begroeiing waar je niet onderdoor kijkt, zodat de bebouwing gecamoufleerd blijft. Het middenstuk van de Koeheuvels dient zijn open karakter te behouden. ,,Als we niets doen zal zand veranderen in heide en heide op termijn in bos”, aldus Sen.

Onderhoud Koeheuvels en Droststeeg MAARN - Bomen met gekleurde stippen en touwtjes op de Koeheuvels en in de groenstroken rond de huizen in de Droststeeg. Afgelopen maandag heeft een delegatie van de gemeente uitleg gegeven aan zo’n 35 omwonenden en belangstellenden over het uit te voeren groot onderhoud.

door Monique José Timmermans

Behoud van recreatieve en natuurwaarden zijn eveneens voorwaarde. De aanwezigen beamen dit belangrijk te vinden. Sen: ,,Voor de Koeheuvels is binnen de klankbordgroep de wens geuit om meer bekendheid aan de cultuurhistorische waarde te geven.” Naast de mogelijkheden voor spelen, klimmen en wandelen al dan niet met de hond. Dit laatste staat de mogelijkheid het terrein te laten begrazen door schapen - zoals je elders wel ziet - in de weg.

Toekomstboom

Eerstvolgende fase in het proces is het blessen van de bomen. Hiervoor is Borgman Beheer Advies in de arm genomen. Toekomstbomen krijgen een blauwe stip en een touwtje om de stam. Dit zijn de bomen beeldbepalend zijn en blijven. Ze hebben een grote kruin en takken die al laag beginnen. Voor het behoud van deze bomen kan het nodig zijn andere bomen te kappen. Deze bomen krijgen een rode stip.

Om zelf te ervaren hoe het werkt deelt Borgman oranje lintjes uit. ,,Educatief, je leert wel op een andere manier te kijken. Van een in mijn ogen mooie boom, bleek het midden van de kruin dood. Geen toekomstboom dus, maar een die gekapt moet worden om een naastgelegen boom ruimte te geven”, vertelt één van de deelnemers.

Struiken

Van de struikbegroeiing zal vooral de dominante Amerikaanse Eik het veld moeten ruimen. Sen: ,,Deze staat jonge aanwas van gewenste soorten als Krent, Hazelaar en Lijsterbes in de weg.” De situatie doet zich voor in de groenstrook tussen Ted Visserweg en Droststeeg. Aanwonende: ,,De huidige beplanting is bovendien in de winter kaal.” Over dit deel is discussie ten aanzien van de wijze waarop de werkzaamheden uitgevoerd zouden moeten worden, ineens of gefaseerd. En wat er voor aanplant terugkomt. ,,Hierbij wordt vooral gekeken naar soorten die zich thuis voelen in de natuurlijke omstandigheden zoals grondsoort en vochtigheid ter plaatse.” Bovendien maken enkele bewoners zich zorgen om de enorme eekhoornpopulatie ter plaatse als er ingrijpende maatregelen genomen zullen worden.

Sen: ,,Volgens de planning is begin augustus is het merken klaar. De klankbordgroep zal hierbij betrokken worden. De werkzaamheden zullen aanvangen in november waarna in het nieuwe jaar waar nodig met aanplanten wordt gestart.”

advertentie
advertentie