Jeugdtoneel met degelijk stuk

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De berichten vooraf over de kwaliteit van het gebodene had velen naar de Arie Roubos Toneelzaal in De Binder gelokt. Er moesten zelfs nog stoelen worden bijgezet voordat iedereen een plaatsje had gevonden. Onder hen ook spelers van het ‘grote toneel’ die zonder uitzondering hun waardering uitspraken en na afloop de acteurs en actrices beloonden met een daverend applaus. Vooral de leidende rollen van Patrick Willemse en Stefan Zwolsman dwongen respect af. Zij bleven vrijwel het gehele stuk op het toneel en dienden als schakel voor de overige spelers die vooral de details van hun te spelen karakters uitstekend over het voetlicht wisten te brengen.

‘Wij zijn trots op deze jeugdtalenten’ LEERSUM - De jeugdafdeling van de 60 jaar jonge Darthuizer Toneelvereniging (DTV) toonde vrijdagavond 28 mei hoe ver ze na drie jaar al zijn. Met het stuk ‘De gekken’ van Glenn Huges konden zeventien jongens en meisjes laten zien wat ze in hun mars hebben, en dat is veel. ,,Het werken met deze groep is zó leuk, ze zijn zo enthousiast en leergierig. Je ziet bij een aantal al routine groeien,’’ meldde Frouke Zwolsman vol trots. Samen met Marcel Bruijne, Jonna van de Waerdt, Jetske Dekker en Inge Nietveld trekt zij de kar van het Darthuizer Jeugdtoneel.

door Jan Meijer

Die details werden nog eens extra geaccentueerd door de wijze waarop de schminkers hun werk hadden gedaan. Schminken van jongeren vraagt veel kunde, omdat zij nog niet - zoals bij de oudere spelers - over expressieve gelaatstrekken beschikken. Om dat te testen waren de spelers al een halfuur tevoren op het toneel, zodat ook de belichting kon worden aangepast. Op die manier konden de spelers ook alvast wennen aan het grote podium, zodat de zenuwen wat minder gespannen staan. Natuurlijk is er verschil te bespeuren in bijvoorbeeld de techniek van het praten, een enkeling laat zijn of haar volume wel eens even zakken, een ander vergeet zich naar de zaal te richten. Maar het stuk was tot achterin de zaal te volgen en daarmee heeft de regie grote vorderingen geboekt in vergelijking met het eerste optreden, twee jaar geleden. In het stuk willen Tommy en Steve geld verdienen door een psychiatrische praktijk te beginnen. Daar komen een rij ‘gekken’ op af en de radeloze jongens bedenken ter plekke wat de therapie voor elke patiënt moet zijn. Als de ‘gekken’ later terugkeren om te melden dat de adviezen voortreffelijk hebben geholpen, is dat een pak van het hart. Al die typetjes, met hun specifieke karaktereigenschappen, waren geweldig gecast en leverden een aaneenschakeling van lachsalvo’s op.

Uiteindelijk blijkt het gezelschap ‘gekken’ - een ingehuurde groep acteurs - een opzetje van de vader van Tommy te zijn, om zijn zoon te testen of hij wel in staat is zich door onvoorziene situaties en zich aaneenrijgende problemen heen te slaan. ,,We mogen dan wel acteurs zijn, voor jullie blijven we gekken,’’ was de uitsmijter van het stuk. ,,Jullie hebben allemaal kunnen zien, dat het een leuk stel is,’’ meldde Marcel Bruijne bij het voorstellen van de zeventien spelers. De Darthuizer Toneelvereniging kan trots zijn op zijn jeugdtalenten.

advertentie
advertentie