Onderzoek naar kosten grafonderhoud

12 april 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Er gaat een onderzoek komen naar de kosten voor het grafonderhoud. Dit heeft de gemeenteraad vorige week besloten. GroenLinks/PvdA had de motie ingediend omdat ,,het beleid rond begraafrechten heeft geleid tot grote onrust bij een flink deel van de inwoners." Mocht uit het onderzoek blijken dat de inwoners momenteel meer betalen aan grafrechten dan nodig is, dan worden de kosten naar beneden bijgesteld.

door Paul Nolens

De gemeenteraad wil alle kosten voor het onderhouden van de begraafplaatsen binnen de gemeente in kaart krijgen. Op basis van die gegevens zullen de onderhoudskosten, die de inwoners per jaar betalen, opnieuw berekend worden. Het onderzoek is volgens GroenLinks/PvdA nodig omdat veel inwoners hun onbegrip hebben uitgesproken over de toename van de grafonderhoudskosten, de afgelopen jaren. ,,De hoogte van de grafrechten moeten gebaseerd zijn op de werkelijk gemaakte kosten", aldus de partij. De partij wil ook dat er onderzocht wordt hoe de grafrechten zich op de Heuvelrug verhouden to andere gemeenten. Bovendien wil GroenLinks/PvdA dat de mogelijkheid naar kwijtschelden van grafrechten wordt onderzocht.

De andere partijen sloten zich eensgezind aan bij het standpunt van GroenLinks/PvdA. Lystbeth van Valkenburg-Lely, VVD: ,,Het is goed om eens goed te kijken naar deze kosten." Verantwoordelijk wethouder Jankees Salverda kan zich ook vinden in het verzoek. ,,We vinden dit belangrijk. Alle kosten die samenhangen met de begraafplaatsen zullen worden meegenomen in het onderzoek."

De uitkomsten van het onderzoek zullen uiterlijk 1 september bekend zijn.

advertentie
advertentie