Leersumse EHBO-afdeling bestaat 75 jaar

25 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Vroeger hadden de EHBO-ers een emaillen schildje bij de voordeur dat aangaf: ‘hier is een Grote Post, met een verbandtrommel en een brancard’. Marga Neele: ,,Dat was een voorziening om te kunnen helpen als er iets was gebeurd. Dat is er natuurlijk nog steeds, maar we doen steeds meer aan preventie. Daarvoor geven we cursussen, zoals al ruim 20 jaar aan de groepen 8 van de basisscholen. Sinds drie jaar geven we ook lessen in het gebruik van de AED-apparatuur, de defilibrator die bij het reanimeren kan worden ingezet. Inmiddels zijn er zes locaties in Leersum waar een AED voorhanden is. De laatste werd bij H.D.S. geplaatst waar we momenteel de opleiding voor verzorgen.’’ Omdat men jaarlijks door middel van herhalingscursussen een certificaat moet actualiseren, zorgt de vaste docent Joop Evers voor steeds nieuwe elementen in de lessen. Zo gaf hij al eens een speciale avond voor wandelletsels. Een ander thema dat hij in zijn lessen opneemt is het omgaan met verkeersletsels.

LEERSUM - De afkorting EHBO behoeft eigenlijk geen uitleg meer. Ruim 110 jaar bestaat de vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken in Nederland en de Leersumse afdeling, opgericht in 1935 bestaat dit jaar 75 jaar. Toch is er veel veranderd en dekt ‘ EHBO’ al lang niet meer het complete pakket aan hulpverlening dat wordt geboden. We praten daarover met Marga Neele, één van de ruim 45 actieve gediplomeerde vrijwilligers in Leersum.

door Jan Meijer

De EHBO-vrijwilligers worden tegenwoordig bij alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, ingezet. ,,De avondvierdaagse, het bloemencorso, Koninginnedag, en de Playbackshow, zijn evenementen waar veel mensen bijeen zijn. Maar ook waren we aanwezig bij de zitvolleybal- en minitoernooien van Volleer in De Binder.’’ De Leersumse EHBO kan niet zonder donateurs. Lesmateriaal, zoals de 6000 euro kostende oefenpop compleet inclusief meetapparatuur, kan anders niet worden aangeschaft. ,,Dus word donateur,’’ roept Marga Neele op.

Om het jubileum luister bij te zetten wordt zaterdag 27 maart van 16.00 tot 18.30 uur een receptie gegeven in het Michaëlhuis. ,,We hebben niet alle oud-bestuursleden kunnen bereiken en hopen dat zij die dit lezen dit als uitnodiging willen beschouwen daar aanwezig te zijn.

advertentie
advertentie