‘Zolderhobby’ uit zich in frisse kleuren

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Op naar de zolder voor een blik in het atelier. Het ruikt er naar verf en behalve een doek op de ezel staan er diverse doeken tegen de muur. ,,Ik moet nog een definitieve keuze maken. Er staat hier werk in verschillende stijlen en met verschillende materialen gemaakt. Ik wil groepjes in dezelfde stijl bij elkaar hangen straks. Soms is er een periode geen tijd om te schilderen, ben ik druk met werk en gezin. En dan een periode weer wel. Op dat moment zit ik anders in m’n vel en komt er ook heel ander beeld op het doek.”

MAARN - De eerstvolgende in de rij exposanten van De Twee Marken is Hinde de Gooijer. Haar schilderijen zullen van 15 maart tot 29 april de wanden van het dorpshuis sieren. ,,Het is voor mij echt een ‘zolderhobby’”, vertelt De Gooijer, die alle poespas rond het exposeren van haar schilderijen nog onwennig vindt. ,,Veel mensen weten niet eens dat ik schilder en zijn verbaasd te horen over de expositie.”

door Monique José Timmermans

Aardetinten en heldere kleuren

Aardetinten overheersen in de schilderijen van zo’n 15 jaar geleden. Het zijn abstracte beelden met daarin vaak ook teksten verwerkt. Nu schildert De Gooijer graag met heldere kleuren en veel realistischer. ,,Het zijn vaak plaatjes die ik in mijn hoofd heb of gezien heb tijdens bijvoorbeeld vakanties. Meestal heb ik er ook wel foto’s van, die ik overigens niet exact naschilder. Ik geef er een eigen draai aan, laat wat weg of voeg wat toe.” Ook een enkel portret is onder de handen van De Gooijer ontstaan.

Alle tegenwoordige werken zijn gemaakt met olieverf. ,,Dat vind ik een prettig materiaal.”

De Gooijer is vanuit zichzelf begonnen met schilderen, niet daartoe aangezet door een cursus of opleiding. ,,Een collega haalde me vervolgens over om een aantal schilderijen te exposeren op het werk. En daarna moedigde ze me aan het ook bij De Twee Marken te proberen. Best eng hoor, in je eigen dorp.”

Groot

In de toekomst wil De Gooijer graag nog wel eens een echt groot schilderij maken. ,,Grote bewegingen en halen op een groot doek. Dat lijkt me geweldig. Nu heb ik op zolder daar de ruimte niet voor. Die tijd komt nog wel.”

advertentie
advertentie