Jeugd werkt aan toekomst

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

De toekomst van Amerongen leeft, dat was duidelijk bij de middenklassen van de drie basischolen in het dorp. Vol enthousiasme hadden zij vanaf 25 januari het gezamenlijke project van de Woningbouwvereniging en de drie scholen opgepakt. Ze moesten nadenken over de toekomst in Amerongen en laten zien welke kinderboerderijen en speeltuinen er moeten komen. De aanleiding voor dit project was de bevinding dat van de 110 speelplaatsen in de Heuvelruggemeente er slechts vijf in Amerongen staan. Daar moest wat aan gedaan worden. Met dit project willen de organisatoren een signaal afgeven om gezamenlijk te werken aan een kindvriendelijk Amerongen.

Basisscholieren presenteren plannen voor dorp AMERONGEN - Op bewonderenswaardige manier presenteerden 6 groepen van de Amerongse basisscholen maandagmiddag, na schooltijd, hun projecten over de toekomst van het dorp. Om 17.00 uur startte Annette Hoogvliet (Woningbouwvereniging Amerongen) de slotmanifestatie in sporthal De Ploeg. Klassen 5 en 6 van basisscholen Breeakker, Wilhelmina en De Regenboog presenteerden met Powerpoint hun plannen en werkresultaten. In de zaal stonden de maquettes van speeltuinen en kinderboerderijen. Er bleek duidelijk behoefte aan in Amerongen.

door Manus van Gent

Zes weken lang hebben de scholieren gewerkt aan enquetes (wat, waar, hoeveel geld en hoe?) en daarop gebaseerde plannen. Dit resulteerde in presentaties en originele maquettes.

De Powerpoint sheets werden professioneel verzorgd en door de kids zelf geprojecteerd voor zeker 150 belangstellenden. Naast het educatieve effect, waren vooral de bereidheid tot samenwerken en het concrete onderwerp extra prikkels. In de voorbereiding werden ook zes maquettes gebouwd die in de sporthal te bekijken waren.

Uit de presentaties bleek dat er goed was nagedacht over speelbehoeftes van jongere en wat oudere kinderen. Veiligheid en duurzaamheid stonden voorop bij de speeltuinen; bij de kinderboerderijen viel de variëteit in dieren op, tot zelfs een zwaan die in een vijver dobberde. Een groep had ook zichzelf niet vergeten en plaatste een snoephok in de tuin.

Alle voorstellen gingen uit van gratis toegang; vrijwillige bijdragen welkom. Ook kon diervoeding gesponsored worden. Er was gedacht aan het milieu: alleen natuurlijke materialen, voedsel moest ‘eerlijk’ zijn, overal prullenbakken en vrijwillige onderhoudsploegen.

De maquettes toonden een grote creativiteit. Niet alleen in de soort speeltoestellen en dierenonderkomens, maar zeker in de (her)gebruikte materialen (ijsstokjes, wasknijpers, schuurpapier, verpakkingsafval), allemaal geverfd en verwerkt tot herkenbare objecten.

De afsluiting van dit project in De Ploeg trok grote belangstelling van ouders, leerkrachten, medescholieren, wethouder Clemens van Den Burg, de wijkregisseur en van de directeur van de Woningbouwvereniging Jaap Broekhuizen.

: Bekijk de foto’s van de maquettes op www.nieuwsbladdekaap.nl

advertentie
advertentie