Centrumplan Doorn voorlopig onhaalbaar

Nieuws

,,Achmea Vastgoed en de Albert Heijn verwachten niet dat de kosten voor de ondergrondse parkeergarage terugverdiend kunnen worden. We gaan nu op zoek naar een andere variant om toch tot een nieuw centrum in Doorn te komen”, aldus wethouder Robbert Waltmann.

Ondergronds parkeren blijkt te duur DOORN - Uit een vooronderzoek naar de haalbaarheid van het Centrumplan in Doorn is gebleken dat het plan financieel onhaalbaar is. De betrokken partijen, grondeigenaar Achmea Vastgoed en Ahold Vastgoed, willen de geraamde kosten voor het ondergronds parkeren niet dekken. Het gat in de begroting van 2,5 miljoen blijkt, voorlopig, onoverbrugbaar.

door Paul Nolens

In april heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om het vooronderzoek naar de haalbaarheid van het Centrumplan uit te voeren. Uiteindelijk blijken de plannen spaak te lopen op de hoge kosten voor het ondergronds parkeren. Toch geeft Waltmann de hoop op een renovatie van het Doornse centrum niet op. ,,Er moet wat gebeuren in het centrum. Het is momenteel los zand. Dit is het moment om tot ontwikkeling te komen. Heuvelrug Wonen heeft aangegeven sowieso mee te werken aan een nieuw centrum. De andere partijen, Achmea en Ahold, willen het gat in de begroting van 2,5 miljoen alleen niet overbruggen. Zij zien de kosten die gemaakt moeten worden niet terug in de verwachte omzet. Ondergronds parkeren is noodzakelijk als je tot een goed centrum in Doorn wilt komen. Het is alleen erg duur, iedere parkeerplaats kost €30.000.”

Waltmann zag een aantal maanden geleden al dat het plan vast zou lopen op de hoge kosten. ,,Wij zijn toen op zoek gegaan naar oplossingen om de kosten te drukken. Dat is deels gelukt maar nog niet genoeg om Achmea en de Albert Heijn over de streep te trekken. We hebben een voorstel gedaan om als gemeente tachtig parkeerplekken af te nemen, zodat een deel van de kosten voor de garage voor onze rekening zouden zijn. Daarnaast hebben we het idee geopperd om een deel van de parkeergarage van het nieuwe gemeentekantoor over te hevelen naar de overkant. Het gemeentekantoor wordt dan minder duur en het overgebleven geld kunnen we in het centrumplan steken. Deze plannen hebben we alleen nooit aan de raad voor kunnen leggen omdat Achmea en Albert Heijn al aangaven ook hier geen heil in te zien.” De wethouder gaat de komende tijd gebruiken om, samen met onder meer de VLD, nog één keer naar ‘slimme oplossingen’ te zoeken. ,,Er moet een manier gevonden worden om de kosten te dekken. Betaald parkeren in het centrum zou een oplossing kunnen zijn, maar dat willen we niet. Een ander idee is om een parkeerdek op het dak van een nieuwe Albert Heijn te maken. Daar verwachten we echter te weinig parkeerplaatsen mee te kunnen realiseren. Onze hoop gevestigd op een ‘dubbelfunctie’ voor de parkeerplekken. Dat wil zeggen dat de parkeerplekken overdag worden gebruikt door het winkelend publiek en ‘s avonds door andere gebruikers. Een sportschool wordt bijvoorbeeld vooral ‘s avonds bezocht, dat zou zorgen voor een dubbele functie van de parkeerplekken. Er moet dan wel een geïnteresseerde partij zijn die wat heeft aan parkeerplekken voor de avond. Ik hoop dat het lukt. Doorn verdient een mooi centrum.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47