Special Arts op de Heuvelrug

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Alle kunstenaars zijn natuurlijk een beetje buitengewoon. Daarom worden kunstenaars ook geboren en niet gemáákt; hooguit worden ze wat bijgeschaafd en gevormd gedurende hun opleidingstraject. Een kunstenaarsleven gaat meestal niet over rozen, maar als je als kunstenaar ook nog te maken hebt met een verstandelijke, psychische of fysieke handicap, wordt het wel erg moeilijk. Juist voor die groepen is er ‘Special Arts’ en die hebben de laatste tijd hard, duidelijk en overtuigend aan de weg getimmerd.

Bijzondere kunst van special artists te huur Eigenlijk verdienen ze de ondernemersprijs voor de eerstvolgende vijf jaar, de Stichting Special Arts Nederland. Ze zijn gevestigd in Doorn en houden zich bezig met bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars.

door Nicole van der Schaaf

Ontplooiing

Een van de doelstelling van Special Arts is het creëren van mogelijkheden waarbinnen hun ‘Special Artists’ zich optimaal kunnen ontwikkelen. De kunst die zij maken moet kwaliteit hebben, moet mooi verzorgd en ook ambachtelijk in orde zijn. Voor dit laatste item functioneert Special Arts onder andere als kenniscentrum; ze verrichten onderzoek naar mogelijkheden en middelen, meestal in samenwerking met deskundigen.

Gezond, betrokken ondernemerschap in de kunst is niet vanzelfsprekend in de wereld van de ‘grote’ kunst waar -zeker als het over ‘handel’ gaat - de communicatie niet altijd transparant is. Bij Special Arts is het allemaal heel helder: ze fungeren als kunstuitleen, ze richten tentoonstellingen in, ze verkopen relatiegeschenken, geven een mooi tijdschrift uit en organiseren themaprojecten.

Het belangrijkste onderdeel is de kunstuitleen die bestaat uit schilderijen, grafiek en objecten, die voor een bescheiden bedrag gehuurd of gekocht kunnen worden. U kunt één werk huren of meer, maar bedrijven kunnen op verzoek ook een thematentoonstelling laten samenstellen en ophangen door Special Arts. Die thema’s kunnen zijn: eten en drinken, religie, vakantie, vervoer, wonen of natuur. De keus is omvangrijk en heel divers van uitvoering. Een aantal eigenschappen hebben de werken gemeen: ze zijn vrolijk, kleurrijk, spontaan en direct geschilderd in vaak primaire kleuren en soms zelfs ontroerend.

De portefeuille van Special Artist bevat een aantal disciplines van de kunsten: beeldende kunst, theater, muziek en poëzie. Goed om te weten. Zeker voor bedrijven die als proeve van bekwaamheid de inspiratiebox ‘Oog voor Kunst’ kunnen aanvragen. Dat is op zichzelf een kunstwerk vol verrassingen. Er zitten namelijk voorbeelden in van allerlei zaken, van het kwartaaltijdschrift ‘(P)art’. tot (nieuwjaars)kaarten, schilderijen of zeer fantasierijke relatiegeschenken. En zeg nou zelf, wie wil er nu geen ‘Kussen om te zoenen’, een vrolijk bedrukt kussensloop dat nergens anders verkrijgbaar is.

Dit jaar zal Special Arts de locatie in Doorn verruilen voor een groter onderkomen in Amersfoort. Special Arts, Stamerweg 22 Doorn. Tel.: 0343 420 444. De collectie staat op: www.specialarts.nl

advertentie
advertentie