Rien Verbeek 40 jaar organist Maartenskerk

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik ging ook altijd met Van Amerongen mee als hij ergens moest spelen. In 1969 is Van Amerongen bij een tragisch auto ongeluk om het leven gekomen en als vanzelfsprekend heb ik het toen waargenomen. In 1970, toen ik vijftien jaar was, ben ik samen met Arie Krijgsman aangesteld als organist in de Maartenskerk. Daarnaast speelde ik van 1970 tot 1977 in een combo waar we mee optraden in een groot gedeelte van Nederland. Ons repertoire bestond uit Christelijke liederen en één keer per kwartaal speelde ik in de Ludenkapel bij de Nederlandse Protestanten Bond,” vertelt Verbeek.

‘Ik denk nog helemaal niet aan stoppen’ DOORN - Deze maand is het veertig jaar geleden dat Rien Verbeek begon als organist bij de diensten in de Maartenskerk. Op negen jarige leeftijd kreeg Verbeek, toen wonende in Langbroek, van de neef van zijn moeder, organist Jan van Amerongen, zijn eerste lessen. Na drie jaar les mocht Verbeek al de eerste koren begeleiden.

door Rob Verbraak

Verbeek heeft een opleiding aan het conservatorium in Utrecht en daarna Arnhem gevolgd en is afgestudeerd in de richting schoolmuziek en koordirectie. Orgelspel was eigenlijk de eerste keus van Verbeek maar op het conservatorium is dit uiteindelijk koordirectie geworden. Sinds 1982 is Verbeek muziekdocent aan het Christelijk Lyceum in Zeist. Naast organist is Verbeek ook dirigent van het Wijks Vocaal Ensemble en van de Oratorium Vereniging Rotterdam. ,,Spelen in kerkdiensten heb ik altijd met erg veel plezier gedaan. In de afgelopen veertig jaar is er veel veranderd aan het kerkelijk repertoire. Ook de manier van zingen in de Maartenskerk is veranderd, van een vrij passief zingende gemeente naar een actief en goed zingende gemeente. Met mijn orgelspel probeer ik één muzikale hartslag te realiseren met de gemeente. Ook improviseer ik veel en graag met een muzikaal intermezzo passende bij de dienst,” vervolgt Verbeek.

Het jubileum is niet ongemerkt aan Verbeek voorbij gegaan. Op 10 januari was er een speciale dienst met veel muzikale inbreng van de gemeente. Er was een optreden van Oct-Opus dubbelkwartet, een ad hoc koor en ook de Kantorij had een muzikale inbreng. Namens de hele gemeente was er een toespraak van Jaap Lagendijk en de gemeenteleden konden een schriftelijke boodschap voor Verbeek achter laten waar veel gebruik van is gemaakt.

,,Ik had wel het gevoel dat er aandacht aan mijn jubileum besteed zou worden, maar dit heeft me ontzettend verrast. Aan stoppen denk ik nog helemaal niet, ik voel me jong en doe dit werk elke week met ontzettend veel plezier. Naast mijn werk als organist en leraar heb ik ook nog een tweetal hobby’s, creatief omgaan met taal en het maken van cryptogrammen”, aldus Verbeek.

Bij Verbeek komt altijd één anekdote bovendrijven: ,,Eén ding zal ik me altijd herinneren. Bij een bruiloft is het gebruikelijk om als organist vast te beginnen met spelen voordat het bruidspaar de kerk binnenkomt. In 1980 was er een trouwerij waarbij ik begon te spelen en drie kwartier later nog aan het spelen was omdat het bruidspaar vertraging onderweg naar de kerk had opgelopen. Ik had mijn vingers letterlijk blauw gespeeld,” besluit hij lachend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie