‘Andere gevel anders dan een nieuw behangetje’

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - In alle discussies rond het te bouwen nieuwe gemeentekantoor van de gemeente Utrechtse Heuvelrug duikt een aantal keren de naam op van de Doornse architect Wubbo Hazewinkel. Behalve dat hij met zijn bureau 3D Blueprint in Amsterdam op verzoek van de gemeente het projectteam heeft geadviseerd over mogelijke aandachtspunten voor de verdere uitwerking van de plannen, voelt hij zich als inwoner van de gemeente vooral persoonlijk betrokken.

Architect uit zorgen over gemeentekantoor door Monique José Timmermans

,,Wij gebruiken geavanceerde driedimensionale computermodellen, zodat je beter van te voren kunt zien waar mogelijke technische knelpunten zitten. Daarover hebben we aan het projectteam gerapporteerd, en onze bevindingen zullen bij de nadere uitwerking extra aandacht krijgen,” aldus Hazewinkel.

Hij vervolgt: ,,Mijn persoonlijke zorg richt zich op de (gevolgen van) de ontwerpkeuze voor de gevel. Dat staat geheel los van alle andere opmerkingen. Ik vind het een onzinnige vraagstelling, alsof je een behangetje uitzoekt. Een gevelontwerp maakt deel uit van een totaal architectonisch concept en je kunt daar niet zomaar verschillende geveltjes voor hangen. Er is uiteraard een grote samenhang tussen de ruimte-indelingen en de gevel. Het zal mij niet verbazen als de architect straks, met de opdracht om het ‘rustiek’ uit te werken, zal zeggen dat hij dan wel het gehele ontwerp zal moeten herzien. Met een extra dakverdieping - en de daarbij horende extra kosten - zal de indeling ongetwijfeld aangepast moeten worden.”

,,Bij een aanpassing ligt het voor de hand om na te gaan of alle gestelde uitgangspunten nog wel worden gerealiseerd. Het is bij ieder ontwerp logisch dat je dat doet. Ook bij het huidige waarover mijn bureau het rapport heeft gemaakt. Als betrokken inwoner heb ik me wel afgevraagd in hoeverre dat ontwerp geheel past binnen de uitgangspunten. Ik heb daar persoonlijk een paar kanttekeningen bij en die heb ik in een mail aan de wethouder gemeld. Ten behoeve van zijn eigen meningsvorming. Strikt aan hem persoonlijk, omdat dit geen onderwerp was van de gevraagde rapportage aan mijn bureau. Om dat mailbericht van mij ook aan de raadsleden ter inzage te geven had voor mij niet gehoeven, maar het getuigt wel van bestuurlijke kracht,” besluit de architect.

advertentie
advertentie