Nieuw elan in de oude Overstraat

Nieuws

Al wordt er flink geklaagd in Amerongen over de winkelstand en kijken veel oorspronkelijke bewoners met leedwezen terug op de gezellige voorzieningen van vroeger, er blijkt nog genoeg leven te zitten in het oude dorpscentrum. Afgelopen tijd zijn er vijf aantrekkelijke en spraakmakende boetieks en galeries geopend, allen op initiatief van jonge vrouwen.

Vijf winkels trekken nieuw publiek AMERONGEN - De monumentale Overstraat in Amerongen is, na langdurige verschraling van het winkelaanbod, aan een verheugende comeback begonnen. Zonder grootschalige pretenties, maar met durf en smaak, hebben sinds 2005 vijf opvallende winkels veel nieuw publiek aangetrokken. De panden liggen dicht bij elkaar en worden gerund door jonge, ondernemende vrouwen. En niet zonder succes. In een gezamenlijk gesprek komen hun motieven en hun kijk op de toekomst onverbloemd ter tafel.

door Manus van Gent

Caroline Arends, van Il Sogno: ,,We wilden altijd al graag een galerie starten. Met Italiaanse kunst, boeken, eetproducten en cursussen. Het winkelpand op de hoek vonden we heel aantrekkelijk. En de typische sfeer van het historisch Amerongen vond je nergens. Gewoon beginnen dus en bouwen aan onze droom (Il Sogno in het Italiaans). Klanten komen overal vandaan, we mikken op een smaakvol publiek en staan open voor de originele bewoners van ons dorp.”

Naast Il Sogno werkt Annette Boonzaaijer, edelsmidse SKULP. Zij is al langer actief als kunstenaar en ambachtsvrouw aan de Overstraat. Een intieme werkplaats, met rijk voorziene showroom in stijl, maken een bezoek de moeite waard. Zij doet actief mee aan alle winkelevenementen in het dorp en wil deze werkplaats voor geen goud of zilver missen.

Iets verderop is de hypermoderne haarsalon van schoonzusjes Corien en Marije Steynen. Corien: ,,Ons afsprakenboek staat vol. Klanten komen overal vandaan. Goede verzorging en een up-to-date salon binnen de sfeer van een monumentaal pand spreken kennelijk aan. Met onze buren en in deze aparte oude straat voelen wij ons heel gelukkig.”

Pal ernaast doen Jut&Jul goede zaken. Stephanie ten Haave en Jacqueline Geerts vinden deze plek en de knusse straat ideaal voor hun levendige winkel. Zij hoeven niet zo nodig in een grotere winkelomgeving te werken. De straat en het dorp, met deze collega’s, hebben genoeg aantrekkingskracht.

De laatste vrouw in de winkelrij is Patricia Vervat, met een gevarieerde bloemen-, snuisterijen- en hebbedingen boetiek. De naam is “Natuurlijk”, en zo komt de zaak ook over.

De dames zijn allen wat sceptisch over Allemanswaard: ,,Een beetje verkeerde plaats met een zeker niet optimale bezetting”, is de algemene opinie van ondernemers. Ook de vrijmarkt en de kerstmarkt, die steeds weer de Overstraat bezetten, worden niet altijd als prettig en passend ervaren. Wel positief zijn zij over de Grietmarkt en de Atelierroute, omdat die passen in het dorp en gespecialiseerde kwaliteit bieden. Verder laten zij merken een sterkere stimulans van de gemeente bij vestiging voor winkels toe te juichen. De heropening van het Kasteel binnenkort biedt grote en gevarieerde kansen voor ondernemend Amerongen.

De Overstraatdames zouden graag eens met het college en de specifieke wethouder aan tafel schuiven om het toekomstperspectief van winkelen in Amerongen positief te bespreken.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ 1 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09
PREMIUM
Afbeelding
Badmintonvereniging in Driebergen bestaat vijftig jaar: ‘Het begon in een koude gymzaal’ 24 sep, 07:19