Sfeer doet kou snel vergeten

Nieuws

Al ruim voor de officiële opening waren de standhouders in de weer om hun waren zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Houtsnijwerk, kunst, mode en specifieke kerstartikelen voerden de boventoon. Leersumse organisaties, zoals het Kunstgilde, de Historische Vereniging, Muzemiks en Vakantie-experts presenteerden zich aan het publiek, dat zich op diverse plaatsen kon warmen aan houtkachels en vuurkorven. Scouting Zuylestein bood aan velen de zo gewenste warmte en hoopt dat het ook nog zal leiden tot ledenaanwas.

Kerstmarkt op Kerkplein in Dickenssfeer LEERSUM - Moedertje Natuur had voor een witte entourage gezorgd. Aan de eerste voorwaarde voor een sfeervolle kerstmarkt op het Leersumse Kerkplein was voldaan. De Ondernemersvereniging Leersum en de Stichting Muziekkoepel Leersum zorgden voor de rest. En zo kregen de bezoekers van de kerstmarkt die de kou hadden getrotseerd waar voor hun geld.

door Jan Meijer

Voor de inwendige warmte hadden de Leersumse horecabedrijven uitgepakt met onder andere glühwein, erwtensoep en nog veel meer versnaperingen. Ook slagerij Van Dijk ontbrak niet met diverse al dan niet warm belegde broodjes.

Peter Jansen, Robert-Jan Nijhuis en Huib Roodenburg, het drietal dat had getekend voor de organisatie, hadden in de Darthuizer Toneelvereniging een bijzondere participant getroffen. Door de Victoriaanse kleding waarin een aantal aanwezigen zich had getooid, was een heuse Dickenssfeer ontstaan. Een major domus met zijn staf die met zijn onzichtbaar hondje aan de wandel was, kreeg de lachers op zijn hand. Eén van de hoogtepunten vormde het duo Thomasvaer en Pieternel. Simon Dekker en Betty Webber keken met rake dichtregels terug op een bewogen jaar van Leersumse gebeurtenissen. De perikelen rond het oud papier, dat EMM maandelijks ophaalt openden de opsomming, waarin natuurlijk De Binder niet kon ontbreken.

,,In de Binder is echt iets niet pluis/raar, want iedereen is trots op dat dorpshuis/daar wordt als bij een voetbalclub gemeten/ze hebben de eerste beheerder al versleten/de gemeente had plannen, hele andere/ maar wilden wij eigenlijk wel veranderen?’’

Een bijzondere kerststal werd verzorgd door Leo van Doorn. Uit zijn ‘beestenvoorraad’ had hij een kalf, een ezel en een kameel geplukt voor een levende kerststal. Het gemengd concertkamerkoor The Living song trad enkele malen op en ondanks de kou klonken hun tonen zoals we dat van hen gewend zijn.

Terwijl in de Muziekkoepel DJ Nico van Dijk de hele dag zorg droeg voor passende muzikale omlijsting met bekende en minder bekende kerstliederen, konden de kinderen van de groepen 1 tot en met 5 van de basisscholen in Leersum hun kleurplaat bij de Kerstman inleveren. De inspanningen werden met een presentje beloond. Toen het voldoende donker was geworden brachten de kinderen van de lampionnenoptocht, voorafgegaan door het Melody Percussion Corps van EMM, wat extra feestelijke lichtjes. En zo kwam een einde aan een sfeervolle, geslaagde Kerstmarkt.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47