Witte wandeltocht op de Amerongse Berg

22 december 2009 om 00:00 Nieuws

De Winterwandeling van Utrechts Landschap, vanuit Amerongen via Het Berghuis naar de Amerongse Berg, is al jaren een sfeervol evenement, georganiseerd door de Boscommissie Amerongen. Ruim zeventig dappere deelnemers meldden zich zaterdag om 14.00 uur bij de schuur, met stevig schoeisel, warme kleding en soms vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het opgewekte gezelschap vertrok vanaf De Tabaksschuur, kort bij de Groene Entree.

AMERONGEN - Pure romantiek in een wit landschap bepaalde de Winterwandeling met de Boscommissie. Vanaf de tabaksschuur tot aan het hoogste punt van de Amerongse Berg voerde de sneeuwwandeling. Slechts weinigen konden zich herinneren ooit dit traject te hebben gelopen in diepe sneeuw, onder een heldere zon. Na veertig minuten omhoog, wachtte de wandelaars een hooggestemd zangconcert van het koor Voicemail, dat, amper beschut, kerstliederen de ijskoude lucht in zong. Even later werden zij weer naar beneden geleid. Bij de tabaksschuur wachtte hen gluhwein en chocolademelk en probeerde men wat warmte op te pakken.

door Manus van Gent

Gesplitst in twee groepen bedwongen de wandelaars de besneeuwde hellingen van de Berg. Opwaarts ging het duidelijk moeizamer dan normaal, bergafwaarts eisten weer andere sneeuwperikelen voorzichtigheid. Halverwege de tocht werden beide klimgroepen aangenaam verrast door een ijl zingend koor Voicemail, dat onder deze omstandigheden leek neergedaald als een groep engelen uit de hemel.

Kerstliedjes en Engelse Christmas Songs lieten er geen twijfel aan bestaan dat het nu de laatste zaterdag voor Kerstmis was. Handenwrijvend en voetstampend trotseerden alle partijen de koude – om daarna, met Voicemail, de wandeling naar beneden te aanvaarden.

Voicemail kwam als eerste groep beneden aan voor een warm onthaal in de schuur, om daarna weer als eersten te vertrekken voor een zangoptreden in Buren. Daarna kwamen de andere groepen binnen, nog onder de indruk van het natuurschoon dat men deze middag had ervaren. Een kerstverhaal van Marie uit Overberg, met fraaie platen en verstilde, opgezette dieren, wist het langzaam opwarmende publiek te boeien en de verhalen kwamen los. In de wandelgangen was te beluisteren dat de restauratie van de tabaksschuur (tegenover de huidige) dit voorjaar gereed zal zijn. Meer mogelijkheden voor de Boscommissie, een volwaardig thuis voor Utrechts Landschap. u Voor meer tochten en wandelingen: www.utrechtslandschap.nl

advertentie
advertentie