Adventsdiensten op Radio 5

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

,,Natuurlijk word je daar enthousiast van.”, reageert ds Dingemanse desgevraagd. ,,Het is mooi een bijdrage te kunnen leveren om mensen die niet naar de kerk kunnen komen wel de dienst te laten meebeleven. Bovendien zet het de Maarnse gemeente op de kaart. Het vraagt een grondiger voorbereiding, de dienst moet ook voor de mensen die het alleen horen goed te volgen zijn en het tijdskader staat tot op de minuut vast.”

Serie met thema ‘Het licht schijnt overal’ MAARN - In de komende adventsperiode en op Eerste Kerstdag zullen radioluisteraars de kerkdiensten vanuit de protestantse gemeente in Maarn mee kunnen beleven. De IKON heeft ervoor gekozen de serie kerkdiensten waarin ds Simon Dingemanse en ds Toos Wolters beurtelings zullen voorgaan live uit te zenden als radiokerkdienst op radio 5.

door Monique José Timmermans

Voor ds Toos Wolters is het niet de eerste keer dat ze ook voor een publiek thuis de dienst zal voorgaan. ,,Je bereidt je nog breder dan anders voor. Welke problemen zouden er bij de mensen thuis kunnen spelen? Bovendien moet alles in een vroeg stadium voorbereid zijn in verband met het drukken en toezenden van de liturgieboekjes. Wat me van de vorige keer is bijgebleven, zijn de bijzondere reacties die je uit het land krijgt in het uur dat je na de dienst telefonisch bereikbaar bent. Erg leuk is het ook om achter de schermen mee te maken wat er allemaal bij een radio uitzending komt kijken.”

Marjon Jongsma, voorzitter van de werkgroep die de organisatorische kant begeleidt, beaamt dit: ,,Voor de bezoekers van de kerk betekent het dat men een half uur van te voren aanwezig moet zijn - om 09.30 uur dus - de regisseur geeft dan nog aanwijzingen, microfoons worden getest en liederen geoefend. Bij elke dienst zal een koor, solist of muziekgroep medewerking verlenen. Speciaal is het hoorspel van het kerstevangelie dat op Eerste Kerstdag wordt opgevoerd door de kinderen. Ideeen om dit auditief goed over te laten komen, zijn aangeleverd door Bartimeus.” Ook de logistiek rond de kindernevendienst is afgestemd op de tijden van de radiouitzending. Net als anders zijn de kinderen er het eerste gedeelte bij, op het moment dat zij de kerk uitgaan wordt een lied gezongen en ze komen na afloop van de radiouitzending terug om gezamenlijk de kerkdienst af te sluiten.”

,,Het is een leuke gemeente met goede voorgangers.”, beredeneerd Tom de Haan (IKON) de keuze voor Maarn. ,,Twee kerkgebouwen, twee voorgangers en wel één gemeente is representatie voor de situatie op veel plaatsen en sluit aan bij de beleving van de 40. a 50.000 luisteraars die elke week afstemmen op radio 5. Deze luisteraars moeten echt mee kunnen vieren, ze zitten naast de radio met het liedboek op schoot. Dat besef moet leven bij de voorganger en het vraagt ook de medewerking van de gemeenteleden in de kerk. Zij moeten alle vijf de diensten een half uur van te voren aanwezig zijn.”

u Informatie over de diensten en thema’s is te vinden op: www.kerkenmaarnmaarsbergen.nl en www.ikon.nl/radiokerkdienst, hier zijn ook de liturgieboekjes te bestellen.

advertentie
advertentie