Steun en toeverlaat militair

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

Kamp studeerde zelf aan de Universiteit voor Humanistiek voor hij de militaire troepen in moeilijke tijden ging bijstaan. ,,Het viel mij op dat tijdens die opleiding vooral aandacht werd besteed aan geestelijke verzorging in de gezondheidszorg. Over het werken bij defensie werd weinig gezegd. Ik hoop dat mijn boek gelezen wordt door studenten Humanistiek en dat er meer inzicht komt in het goede werk dat bij het leger wordt verricht”, aldus Kamp.

DOORN - Erwin Kamp heeft als raadsman in het leger indringende ervaringen opgedaan. Hij stond militairen geestelijk bij in Eritrea en Irak. Tijd om zijn ervaringen als humanist in het leger te delen. Het boek ‘Raadsman, heeft u nog raad?’ moet volgens de Doornaar inzicht geven in een onderdeel van het leger dat vaak onderbelicht blijft: de geestelijke verzorging.

door Paul Nolens

Een ander doel van zijn boek is bepaalde vooroordelen wegnemen. ,,Als je mensen vraagt wat ze verstaan onder geestelijke verzorging dan wordt al snel geantwoord dat het met kerk en geloof te maken heeft. Maar ik ben humanist. Ik werk niet vanuit een kerk maar vanuit het Humanistisch Verbond. Ik ga uit van de kracht van de mens, niet van een hogere macht.”

Volgens de Doornaar bestaat het werken als raadsman in het leger uit een drietal belangrijke taken. ,,Ten eerste begeleid ik de militairen individueel. Dat kan gaan over de zin van het werk, hoe je als militair omgaat met het lang weg zijn van huis, of juist persoonlijke zaken zoals relatieproblemen. Ik heb te maken met een ambtsgeheim dus ik mag niets doorspelen aan derden. Geheimen zijn veilig. Daarnaast begeleiden de geestelijke verzorgers groepen. Voorafgaand aan een uitzending komen we samen met de groep en bepraten we zaken als de dood, samenwerken en vertrouwen. Je moet vooraf weten hoe iedereen daar over denkt. Je zit tenslotte 24 uur per dag op elkaars lip. Verder is het gevraagd en ongevraagd adviseren van commandanten een taak van de raadsman. Dat kan bijvoorbeeld gaan over leidinggeven.”

Als raadsman heeft Kamp meerdere malen in de brandhaarden van de wereld gewerkt. Ondanks zijn niet-militaire achtergrond zat hij vaak midden in de ellendige gevolgen van de oorlog. ,,Ik ben beschoten. Ik heb in Ethiopië over ‘killingfields’ gelopen, op een heuvel met lijken. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik hoefde daar niet te lopen, maar vond het voor mijn werk belangrijk dingen te zien waar militairen met mij later mogelijk over wilden praten. Die gedeelde ervaring schept een band. Daardoor komen de militairen ook eerder bij mij langs. Ik ben een soort maatje voor ze. Militairen staan er zeker voor open. Mijn ervaring is dat ik met de meest stoere mariniers de beste contacten heb. Bovendien is het zo dat wanneer de oudere militairen goede ervaringen hebben met de geestelijke verzorging, ze dat uitdragen naar de jongere generatie. Dat helpt. Naast nare gebeurtenissen heb ik ook hele positieve ervaringen opgedaan. Zo heb ik jonge vrouwen en mannen snel volwassen zien worden. Ze leren in korte tijd grote verantwoordelijkheid te dragen waar ze in de rest van hun leven ook wat aan hebben.”

Het boek heeft voor Kamp, buiten de informatieve functie richting studenten, ook een therapeutische werking voor hemzelf. ,,Ik ben inmiddels ‘staffunctionaris inhoudelijk beleid’. Ik zet beleid omtrent geestelijke verzorging op papier. Dat ik nu deze functie heb, wil trouwens niet zeggen dat ik nooit meer op uitzending ga. Over een paar jaar word ik waarschijnlijk ‘gewoon’ weer uitgezonden. Dan hoort nu eenmaal bij het werk bij defensie.”

u Het boek ‘Raadsman, heeft u raad?’ is verkrijgbaar bij boekhandel Binkhorst en de Readshop. Prijs: €15,-. Uitgeverij: Papieren Tijger. Via internet is het boek te bestellen op www.papierentijger.org.

advertentie
advertentie