‘Rondtobben is niet nodig’

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

Jong en oud kan terecht bij het Infopunt, dat sinds deze week gevestigd is in het Gezondheidscentrum aan de Sportlaan. ,,Aan de vorige locatie in Trompstaete kleefde toch meer een ‘ouderen imago’. Het feit dat de specialistische deskundigheid van diverse disciplines in het Gezondheidscentrum onder één dak samengebracht is, is een groot voordeel. De lijnen zijn veel korter en daardoor wordt sneller resultaat geboekt. Tenslotte opereren we hiervandaan ‘onafhankelijker’, we dreigden gezien te worden als onderdeel van Trompstaete.”

Infopunt open in Gezond- heidscentrum MAARN - ,,Een helpende hand bieden aan mensen die in een situatie zitten waarin ze zelf de uitweg niet zien”, zo vat Manna Plaisier consulent van het Infopunt Welzijn, Zorg en Wonen (onderdeel Welnúh) in Maarn haar werk samen. ,,Je wijst de weg naar voorzieningen of vult samen formulieren in. Als ik dan zie dat mensen hierna helemaal opgelucht of blij zijn, is mijn week weer goed.”

door Monique José Timmermans

Behalve dat het voor Manna Plaisier praktisch is de collega’s van andere vakgebieden snel te kunnen aanschieten. Is het andersom ook zo dat vele vragen door haar direct beantwoord kunnen worden. ,,Die wisselwerking was al op gang gekomen, maar zal nu wel intensiveren. Er is bijvoorbeeld al eens een lijst gemaakt met vragen die veelvuldig gesteld werden bij de huisarts en waarop hij geen antwoord kon geven. Van vrijwel alle vragen kon ik gelijk aangeven waar het antwoord te verkrijgen was, dan wel zelf actie ondernemen.”

Inloopochtend

Iedere maandagochtend van 09.00 tot 12.00 uur is Manna Plaisier aanwezig op de eerste etage van het Gezondheidscentrum. ,,Iedereen kan dan binnenlopen zonder afspraak, er zijn geen kosten aan verbonden. Mocht het probleem ingewikkelder zijn of emotionele gevoelens met zich meebrengen dan maak ik graag een afspraak voor een huisbezoek. Dit geldt ook voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn naar het Gezondheidscentrum te komen.”

De ochtenden worden goed bezocht. ,,Maarn is verhoudingsgewijs het drukstbezochte Infpunt van alle dorpen. Er wordt zelfs een extra inloopochtend overwogen”, vertelt Plaisier die ook het Infopunt in Leersum onder haar hoede heeft.

,,We bieden deskundige en objectieve informatie over de voorzieningen die er zijn en de mogelijkheden om er gebruik van te maken. Dit varieert van het verkrijgen van alternatief vervoer tot iemand die helpt met douchen of boodschappen. Bij jongere mensen gaat het vaak om mensen met een handicap of mantelzorgers. Van die laatste groep hebben we er meer dan 40 geregistreerd in het dorp die volgende week op Dag van de Mantelzorg (10 november) een informatieve en gezellige middag krijgen aangeboden.” Ondersteuning aan de onmisbare groep mantelzorgers is in de ogen van Plaisier absoluut belangrijk.

Contactgegevens

Infopunt Welzijn, Zorg en Wonen

Gezondheidscentrum

Sportlaan 11-13

infopuntmaarn@welnuh.

tel. 0343-480798. www.welnuh.nl.

advertentie
advertentie