Elst heeft beste brandmeesters

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

De Leersumse gastheren, zelf geen deelnemer om alles vlekkeloos te kunnen laten verlopen, hadden een oefening vol verrassingen klaargezet. George Takken legde uit welke valkuilen er waren ingebouwd. ,,Een brand mag niet zomaar worden ‘aangevallen’. Eerst moet informatie worden ingewonnen over de situatie. Het gaat om een schoorsteenbrand in een dierenartsenpraktijk, die zich heeft ontwikkeld tot een uitslaande brand.’’ De commandant, die als eerste in het ‘gebouw’ poolshoogte ging nemen trof in de wachtkamer een niets in de gaten hebbende man aan. Die werd met vaste hand, samen met zijn kooitje ‘brandweermuizen’, naar buiten geleid. Wat verderop trof de commandant een lege wachtkamer aan, met daarin een aan zijn lot overgelaten schaap. ,,We mogen niet oefenen met levende dieren,’’ legde Takken uit, ,,dus hebben we bij Cees van Swieten een stenen schaap geleend.’’ Dat schaap werd door enkele korpsen aan zijn lot overgelaten, dat kostte punten, want ook aan dieren moet aandacht worden besteed.

Oefening met oud materieel trekt veel kijkers LEERSUM - De wedstrijden tussen acht korpsen van Brandmeesters in Leersum trokken zaterdag 19 september veel kijkers. De ex-brandweermannen die hun vaardigheden op peil houden en met deze wedstrijden kunnen meten of ze hun hobby nog naar behoren kunnen uitvoeren, waren te gast bij hun collega’s van Leersum, die het 70-jarig jubileum van het Leersumse korps op deze wijze luister bijzetten. Toen de spuiten waren opgeborgen bleek Elst de beste brandmeesters te hebben.

door Jan Meijer

,,Op dat moment kan de commandant de brandhaard zien en zijn mannen instrueren om de slangen uit te rollen en de brand aan te vallen. Maar één van de valkuilen is dan dat men vergeet de inspectie te vervolgen.’’ En ja hoor, wie dat vergat - waar was toch de dierenarts? - liep het risico dat voor hem de hulp te laat kwam. De dierenarts bleek zich in het kantoor te hebben teruggetrokken met de eigenares van het schaap, die het consult in natura afrekende. Nel van Burken en Jack Verbree speelden die rollen acht keer met hilarische overtuigingskracht. ‘’En dan komt er ook nog een ‘lijk uit de bezemkast’ vallen. En ook dat lijk moet worden afgevoerd. Het venijn zat aan het einde. Wie, afgeleid door alle hilariteit, vergat de schoorsteen ‘door te spuiten’ krijgt ook nog puntenaftrek,’’ besloot George Takken zijn rondleiding.

Het was jammer voor de organiserende Leersumers - de zestien leden tellende brandmeesters en hun aanhang van 20 vrouwen, die nadrukkelijk bij de vereniging worden betrokken - dat het korps uit Kockengen met zieken kampte en moest afzeggen. Driebergen kon geen ploeg op de been brengen en liet het afweten. De overige acht korpsen streden fanatiek om de eer en de beker. Elst stak er deze keer met kop en schouder bovenuit en behaalde 624 punten, gevolgd door Renswoude (612) en Kamerik (608). De rij werd gecompleteerd door Woudenberg (601), Rhenen (601, met een lagere technische deelscore), Ederveen (600, organisator in 2010), Benschop (589) en Cothen/Langbroek (582). Deze gelegenheidscombinatie bleek niet goed op elkaar ingespeeld.

advertentie
advertentie