Dorpspomp weer in oude glorie hersteld

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

De pomp stamt oorspronkelijk uit het jaar 1869 en is gemaakt door ijzergieterij ‘De Prins van Oranje’ uit Den Haag. Tot 1949 heeft de pomp op het Dorpsplein in het centrum van Doorn gestaan. Omdat de pomp toen, in verband met de aanleg van het kruispunt, in de weg stond is hij weg gehaald en op het terrein bij de watertoren op de Woestduinlaan opgeslagen. In 1987 is de Stichting De Dorpspomp opgericht met als doel de pomp weer terug te halen naar het centrum. De pomp was door de invloeden van het weer sterk verwaarloosd en moest nodig opgeknapt worden. De restauratie was in 1991 gereed en de pomp is toen bij de Maartenskerk geplaatst.

DOORN - Sinds een paar weken staat de dorpspomp op het Kerkplein er weer bij of hij net gemaakt is. De pomp kent een lange geschiedenis en is al een aantal keer van plaats verwisseld. Hopelijk dat de plek waar hij nu staat definitief is.

door Rob Verbraak

Door de grondige aanpak van het Kerkplein door de gemeente dit jaar moest de pomp weer verplaatst worden, richting restaurant Plein6. De plek waar de pomp nu staat is bijna dezelfde als waar hij in het verre verleden altijd heeft gestaan. ,,Als kleine jongen kon ik vanuit mijn ouderlijke huis altijd naar de pomp kijken. Daarom heb ik me ook altijd ingezet om de pomp te behouden voor Doorn”, vertelt Doornaar Chris van Veen. ,,Toen ik hoorde van de plannen om het Kerkplein te gaan vernieuwen heb ik een brief geschreven aan het bestuur van de Stichting Doorns Belang, voorheen Doornse Centrale Antenne Stichting. Zij zetten zich in voor het behoud van historische kenmerken. Verder zetten zij zich in om gelden beschikbaar te stellen om de lantaarn die bovenop de pomp staat grondig op te knappen en ervoor te zorgen dat het geheel er weer uitziet als vroeger”, vervolgt Van Veen. Stichting Doorns Belang heeft positief op dit verzoek gereageerd. Mede dankzij Schildersbedrijf Kraan ziet de pomp met daar bovenop de lantaarn er weer als nieuw uit. Ook de vier paaltjes, die altijd rond de pomp hebben gestaan, zijn inmiddels weer geplaatst. ,,De gemeente heeft toegezegd ervoor te zorgen dat de lantaarnpaal aangesloten zal worden op het lichtnet en in de avonduren weer licht zal geven. Verder zal de gemeente ervoor zorgen dat de pomp weer als vanouds water gaat geven” besluit Van Veen.

advertentie
advertentie