Vrijwillig werken op landgoed

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,Een stuk heide is bijvoorbeeld redelijk makkelijk te herstellen en als je daar met 10 man/vrouw aan werkt een overzichtelijk project. Een ander voorbeeld zijn mozaïekvlakken met bloembeplanting. Per seizoen een ontwerp uitzoeken, inkopen, aanplanten, onkruid trekken. Het wordt echt een stukje tuin om trots op te zijn. Van heel andere orde is het maken van banken en bruggen van eigen gewonnen hout. Werken op een historische buitenplaats is ontzettend veelzijdig.” Het werken gebeurt onder de deskundige leiding van een tuinbaas, waarbij er naast het ‘tuinieren in het groot’ aandacht is voor de gezelligheid binnen de groep.

Plannen op een schaal die het leuk maakt MAARN - ,,Mankracht is duur en dat maakt goed beheer en onderhoud op een landgoed een bijna onmogelijke opgave. Daarom willen wij graag met vrijwilligers aan de slag, die hun handen uit de mouwen willen steken voor het behoud van cultuurhistorische waarden.” Aan het woord is Richard Zweekhorst van Tuinen van Vroeger.

door Monique José Timmermans

Buitenplaats ‘De Viersprong’ op Quatre Bras is het eerste project waar Tuinen van Vroeger op deze wijze gaat werken. ,,Er zijn daar nog zoveel plannen op een schaal die het leuk maakt eraan te werken. Nu liggen de cultuurhistorische elementen er nog. Niets doen betekent dat ze over 15 jaar weg zijn.”

De vrijwilligers die instappen krijgen meer terug dan de gezelligheid van het gezamenlijk werken en lunchen. Men vergaart kennis die ook weer is terug te voeren naar de eigen tuin, alles komt immers aan bod. Ook zullen bezoeken aan andere buitenplaatsen of lezingen worden georganiseerd. Afhankelijk van het object zal de groep vrijwilligers ongeveer 8 à 15 man/vrouw groot zijn en in vaste samenstelling één maal per maand werken op de buitenplaats.

Geen subsidie

Tuinen van Vroeger richt zich met name op de buitenplaatsen die buiten de subsidieregelingen vallen, veelal uit de laat 19e eeuw. ,,Alleen al het juiste inzicht in de vroegere betekenis van de tuinaanleg, het leggen van verbanden, kan zoveel bijdragen aan het behoud en met juist onderhoud terugbrengen van elementen uit de glorietijd van het landgoed.” bepleit Zweekhorst. ,,Wij kunnen - al dan niet met een groep vrijwilligers - een aanvulling vormen op het aanwezige onderhoud. “

Een ander aandachtspunt, dat bijvoorbeeld ook op De Viersprong speelt, is bosbeheer. ,,Met twee studenten van de HBO in Velp ben ik over het terrein gelopen. Binnen hun opleiding is geen aandacht voor de cultuurhistorie die schuil gaat achter de bomen die het bos vormen. Zij gaan een plan schrijven voor bosbeheer waarbij ook die elementen worden meegenomen. Zodat bijvoorbeeld niet klakkeloos wordt gekozen voor het kappen van eeuwenoude loofbomen tussen dennen. Vaak zijn de loofbomen de rand van een vroegere akker of laan.”

Vrijwilliger worden?

Veel meer informatie en achtergronden zijn te vinden op www.tuinenvanvroeger.nu. E-mail richard@tuinenvanvroeger.nl

advertentie
advertentie