Toneelvereniging is 60 jaar

Nieuws

Over die 60 jaar praten we met voorzitter Lammert Hol. Als hij het niet precies weet - logisch, want hij is pas later lid geworden - kan hij een beroep doen op het archief. ,,De vereniging heeft altijd alles heel goed vastgelegd, en dat alleen al is een geweldige prestatie,’’ vindt hij.

Op de planken om reizen te kunnen betalen LEERSUM - De Darthuizer Toneelvereniging (DTV) is niet weg te denken uit de Leersumse gemeenschap. Als er iets wordt georganiseerd in het dorp, dan is DTV van de partij. Naast de twee jaarlijkse uitvoeringen op de planken van De Binder bouwt DTV jaarlijks een corsoreus; De Verenigingsplaybackshow is eveneens ondenkbaar zonder DTV. Jaarlijks beelden leden een levende kerststal uit en bij talloze gelegenheden wordt er een beroep gedaan op de schminkploeg. Recent nog deed de politie niet vergeefs een beroep op DTV om het zakkenrollen op straat en in winkels onder de aandacht te brengen. Deze Darthuizer Toneelvereniging bestaat dit jaar 60 jaar.

door Jan Meijer

Het begon allemaal in 1949. In Darthuizen wilde men wel eens een uitstapje maken en om de kosten te dekken moest geld worden ingezameld. ,,Het werd gedaan door het opvoeren van toneelstukken.’’ Dat gebeurde in ‘De Kapel’, het oude rechthuis in Darthuizen. ,,Enkele namen uit de oprichtingsperiode: Kosterman, Roubos, Van Os, Versteegh en Achterberg. Echte namen uit Darthuizen. Arie Roubos, toen nog geen 16 jaar - de minimumleeftijd vanwege de reisjes - werd als lid gedoogd.’’ Daar heeft DTV geen spijt van gehad, Roubos is als voorzitter en regisseur een beeldbepalende man geweest.

Begonnen werd met één uitvoering per jaar, onder meer in bioscoopzaal ‘t Centrum. Hol: ,,Dat was behelpen. Met de komst in 1977 van Het Hof, met een echte toneelzaal, werd er jaarlijks tweemaal een uitvoering verzorgd. De gestaag groeiende vereniging kon zo meer mensen de gelegenheid bieden mee te spelen. Er moest zelfs een ledenstop worden ingevoerd. En we hadden succes. Stukken als ‘Meu Gerre’, ‘Als de klok waarschuwt’, de Zeeuwse Gouvernante’ en ‘Im weissen Rössl’ werden twee of zelfs driemaal opgevoerd. Het is niet zo makkelijk om goede stukken te vinden. De leescommissie en de rolverdelingscommissie moeten ruim van tevoren bepalen of we het stuk kunnen spelen en of we de bezetting ervoor beschikbaar hebben. Ook het verwachtingspatroon van het publiek maakt het moeilijk om steeds maar weer iets goeds te brengen. Experimenteren wordt niet altijd in dank afgenomen.’’

Sinds twee jaar is er weer een jeugdgroep. ,,Dat sluit goed aan bij de ouderen en dat is echt noodzakelijk om straks de verjonging te kunnen doorvoeren.’’ DTV zal in het jubileumjaar weer een musical brengen. ,,’De Jantjes’ was een topper, we bewezen dat aan te kunnen. Eind november spelen we ‘De Kleine Parade’, waarbij we 41 mensen op het podium hebben.’’

Zaterdag 5 september wordt vanaf 15.30 uur een receptie gehouden in De Binder, met aansluitend een feestavond voor de leden. De spelende leden kunnen naar een workshop en ook voor de grimeurs en kappers wordt een workshop georganiseerd.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 6 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 17 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30