Terugblik op Kastelentocht

20 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De 44ste Kastelentocht voerde de deelnemers langs acht kastelen en buitenplaatsen rondom Doorn. Er deden 95 rijtuigen aan mee. De ochtendrit had een lengte van 22 km en ‘s middags, na de lunch, werd een rit van 12 kilometer gereden. ,,Het was geweldig om te zien. Iedereen netjes in een outfit die bij hun rijtuig paste. Al zag ik af en toe ook combinaties en dacht ik: nee, dat hoort niet bij elkaar.”

Duizenden toeschouwers langs de route DOORN - ,,Het was een topdag. De temperatuur was perfect en alles is vlot verlopen. Als iedereen weer veilig naar huis rijdt is dat voor mij een hoogtepunt.” Joop Jagtenberg praat met een grote grijns op zijn gezicht over de Kastelentocht van afgelopen zondag. ,,Ik durf wel te zeggen dat er 25.000 mensen langs de kant stonden, dat is natuurlijk fantastisch.”

door Paul Nolens

,, Aan het einde van de middag was iedereen weer veilig terug bij Huis Doorn. Dat is voor mij het belangrijkste. Een aantal jaar geleden sloeg een paar paarden op hol en moesten mensen naar het ziekenhuis, daar hou je dan zo’n rotgevoel aan over. Het is voor mij een hoogtepunt als iedereen veilig naar huis rijdt”, aldus de nagenietende Jagtenberg.

Het weer speelde volgens de 69-jarige Doornaar een belangrijke rol in het succes van de dag. ,,Het was prachtig weer voor ‘Jan publiek’. Langs de hele route stonden toeschouwers. Op de Langbroekerweg stond een lange rij auto’s in de berm en de toeschouwers zaten op hun zelf meegebrachte stoelen voor hun auto langs de weg. We hebben ook weleens hele warme Kastelentochten meegemaakt en dan zoekt iedereen beschutting onder de boom. Nu was dat niet nodig. Het was prachtig om overal zoveel volk langs de kant te zien staan.”

Bij terugkomst op het landgoed bij Huis Doorn werden de aanwezigen verrast door een huwelijksaanzoek van deelnemer Gerrit Kooij aan zijn Annuska. Het antwoord van Annuska was ‘ja’. Volgens Jagtenberg was dit nog niet eerder voorgekomen. ,,En dat met zoveel volk langs de kant. Dat heeft nog nooit iemand gedurfd.”

Dat de Kastelentocht in hetzelfde weekend als het Leersumse Bloemencorso valt is volgens Jagtenberg geen enkel probleem. ,,Dat is altijd zo geweest en dat gaat prima. We hebben prima contact met de organisatie van het corso en we helpen elkaar waar dat nodig is. Van mij hoeft dit ook zeker niet veranderd te worden. Beide evenementen hebben landelijke bekendheid en dan is het beter om het zo te laten. Volgend jaar valt het toevallig in een verschillend weekend dus wij hebben al tegen hun gezegd dat ze ons dan mooi kunnen helpen”, lacht Jagtenberg.

Volgend jaar neemt Joop Jagtenberg afscheid van de organisatie van de Kastelentocht. Nog één keer wil hij er met het hele organisatieteam iets speciaals van maken. ,,Ik zit nu al 19 jaar in de organisatie. Volgend jaar hoop ik 70 te worden en dan is het mooi geweest. Omdat de Kastelentocht volgend jaar voor de 45ste keer georganiseerd wordt willen we er iets bijzonders van maken, daarom ga ik nog een jaar door. Als deelnemer blijf ik natuurlijk nog jaren terugkomen. Het is gewoon een fantastisch evenement. Iedereen die meedoet heeft dezelfde passie. Dat maakt dit zo uniek.”

u Voor de uitslag en meer foto’s van de Kastelentocht, zie pagina 10.

advertentie
advertentie