Eva Kroon zingt ‘hemels’ in Andrieskerk

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Met dit bijzonder zangprogramma in de Andrieskerk en met zo’n perfecte uitvoering van beide solisten, zou Eva Kroon zonder veel aarzeling de eretitel de Kroon van Amerongen mogen krijgen. Haar voordracht, stembeheersing, zangvolume en presentaties tussen de liederen door dwongen alom bewondering, soms zelfs verrassing af. Dat een zo jonge vrouw zo zuiver en zo vol kon zingen, met zoveel stemcontrole en lichaamsbeheersing, men geloofde eigen oren en ogen bijna niet.

Mezzosopraan laat thuispubliek genieten AMERONGEN – Onder het motto ‘Lentekriebels en Zomergevoel’ organiseerden de Vrienden van de Andrieskerk een solistisch zangconcert, op de vrijdagavond. Eva Kroon, mezzosopraan, afkomstig uit Amerongen en 25 lentes jong, zong voor zo’n tweehonderd gasten een zomerse cyclus van liederen en aria’s. Pianotalent Carolien Drewes gaf haar ondersteuning. Een mooi zomerconcert, en een succes voor de musici en voor de vrienden van de kerk.

door Manus van Gent

Het welkom van Hans Herremans, voorzitter van de Vriendenstichting, maakte duidelijk dat alle baten van dit concert gaan naar restauratie en onderhoud van het gebouw, exclusief de toren, die onder de gemeente valt. Meer van dit soort benefiet evenementen zijn gepland.

Feestelijk gekleed en zelfbewust kwamen beide musici binnen. Kroon dwong, in alle rust, de nodige stilte af en begon ontspannen met twee romantische voorjaarliederen van Franz Schubert (Im Fruhling en Fruhlingsglaube). Heel toepasselijk speelde de late voorjaarszon door de kerkramen en verlichtte de statige sfeer rond de kerkbanken.

Na klaterend applaus volgde een ontroerend lied van Robert Schumann met tekst van Von Goethe. Gevolgd door Liefdesliederen van Johannes Brahms. Van Georg Mahler zong Kroon het luisterrijke lied Liebst du om Schonheit, waarna ze even kon ademhalen en rusten.

Carolien Drewes liet met rustig maar zeer betrokken pianospel twee liefelijke werken van Chopin de kerk in dwarrelen. Heel sterk kwam Eva Kroon weer ten tonele als Dorabella uit Cosi fan Tutte van Mozart. Met een indrukwekkende aria Smanie implacibile, even imponerend gevolgd door het bekende Una voce uit De Barbier van Sevilla, Rossini.

Na de pauze zong Kroon onvermoeid meerdere mooie liederen. De virtuoze opvoering werd besloten met een felle en geëmotioneerde Habanera uit Carmen van G.Bizet. Veel zomerser of warmer kon de concertavond niet eindigen.

Langdurig werden de muzikale artiesten toegejuicht; de avond van muzikaal genieten mocht langer duren. Eva Kroon zal ongetwijfeld nog van zich doen horen. Zij woont nu in Arnhem en studeert en werkt verder aan de Dutch National Opera Academy. Zij beperkt bewust het aantal optredens, maar voor Amerongen heeft Eva een zwak. En Amerongen voor Eva Kroon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie