Verbinden is behouden

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Wat er precies bedoeld wordt met ecologische verbindingszones legt het verhaal helder uit: ‘Nederland heeft veel mooie natuur. Die ligt echter verspreid door het hele land. Er zijn grote en kleine gebieden, onderling zoveel mogelijk verbonden door stroken natuur of landschap met weinig barrières’. Deze stroken heten verbindingszones en zorgen voor uitwisseling van de verschillende groepen dieren en wilde planten.

‘Natuur verbinden en behouden’ is de titel van een fraaie brochure over de ecologische verbindingen tussen De Bilt, Zeist, Bunnik, Odijk en Driebergen.

De brochure beschrijft puntsgewijs veertien deelgebieden en -gebiedjes en het kaartdeel maakt duidelijk waar de gebieden liggen en hoe de aansluitingen zijn. In de buurt van Driebergen is het wel even schrikken. Wat blijkt in de ‘Buitenplaatszone Driebergseweg’? Er liggen grote blokkades voor de faunaoversteek, er staat hekwerk en het spoor doorsnijdt diverse natuurgebieden. Allemaal barricades die niet direct af te breken zijn en dan nog te bedenken dat al die obstakels zich voortzetten over de heuvelrug. Denk eens aan de A12 en de trein die Maarn doorsnijden met alle gevolgen voor mens en natuur. Het zou goed zijn dit ook eens te onderzoeken en in kaart te brengen.

De EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, is vastgesteld en zal in 2018 gerealiseerd moeten zijn. Leefgebieden van inheemse dieren en planten zijn dan met elkaar verbonden; een garantie voor het voortbestaan van de soortenrijkdom die we in ons land bezitten. Naast veilige aansluitingen is afwisseling in het landschap ook heel belangrijk.

Deze brochure (een herdruk) maakt ons opnieuw bewust van de hoeveelheid werk die nog verricht moet worden vóór 2018. Niet alleen door allerlei overheden, maar ook door ons allemaal voor een verbonden, gezonde natuur.

‘Natuur verbinden en behouden’ is gratis verkrijgbaar in het Cultuurhuis in Doorn.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie