Koudijs: ‘Het is echt voorbij’

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Dat De Binder zijn naam eer aan doet, is in de twee jaar dat het gebouw inmiddels in gebruik is, wel duidelijk geworden. Koudijs somt de lange rij activiteiten die er plaatsvinden op: ,,Dagelijks is de sporthal overdag bezet door de scholen en de Buitenschoolse Opvang (BSO), vier dagen per week maakt Larsheim gymnastiek er gebruik van, de judo en de Ienie-mini’s van Volleer zijn er op woensdagmiddag. Verder is er op dinsdag en donderdag huisvrouwengymnastiek. In de avonduren zijn de sporters elke avond actief. In de overige zalen zijn er activiteiten van Muzemiks, is er bridge en koersbal en wordt er door de Stichting Welzijn gebiljart. De BSO is vijf dagen per week in de creatieve ruimte en de vergaderzaal aanwezig en dan zijn er incidenteel nog diverse activiteiten van de scholen, Veilig Verkeer Nederland en Kunst Centraal. Als er wat wordt georganiseerd, doen wij De Binder open.’’ Het probleem is echter de foyer. ,,Als die dagelijks moet worden opengesteld is dat niet rendabel en moet er geld bij. Dat doet geen enkele ondernemer. Ook de collega’s van Hoenderdaal, de Ploeg, Steinheim en sporthallen in Renswoude en Scherpenzeel krijgen een openstelling overdag niet rendabel. We zijn geen A-locatie. Als we aan de Rijksstraatweg zaten waar veel mensen langskomen zou het misschien een ander verhaal zijn.’’

‘Ideeën gemeente volgens mij niet haalbaar’ LEERSUM - Negentien jaar lang hebben José en Willem Koudijs het beheer en de exploitatie van Dorpshuis ‘t Hof en Sociaal Cultureel Centrum de Binder uitgevoerd. Daar komt per 1 juli 2009 een einde aan omdat Koudijs en de gemeente een onoverbrugbaar verschil van mening hebben over de wijze waarop het Cutuurhuisbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in De Binder ten uitvoer moet worden gebracht. ,,De ideeën van de gemeente zijn volgens mij niet haalbaar en dus zal ik met de exploitatie van De Binder stoppen,’’ aldus de exploitant.

door Jan Meijer

Koudijs kan zich derhalve niet verenigen in het Cultuurhuisbeleid van de gemeente en met de conclusies uit het rapport van Eireen Sterenborg over de wijze waarop De Binder ‘een bruisend centrum’ zou moeten worden. ,,Er zou een leestafel moeten komen waar mensen even de krant komen lezen, Als er één komt, volgt de rest vanzelf. Dan nemen ze koffie met gebak en misschien ook nog wel een lunch....... Maar zo werkt het helaas niet, dat bewees In september, oktober en november 2007 een proef met openstelling overdag. Er kwamen gemiddeld tussen de nul en twee bezoekers.’’ En dus resteerde Koudijs maar één conclusie: ,,Ik stop ermee.’’ ,,En ik vertrek op 30 juni met een bloedend hart. Na 19 jaar, waarvan de laatste 14 jaar als zelfstandig ondernemer, komt er een einde aan een periode waarin wij altijd het gevoel hebben gehad één familie te vormen met alle gebruikers van ‘t Hof en De Binder. We laten iets achter wat we zelf hebben opgebouwd. De Binder kregen we casco opgeleverd en we hebben dat helemaal zelf ingericht. We gaan er nu maar vanuit dat de gemeente zijn afspraken nakomt over de overname van de inventaris. Het verenigingsleven zal ik missen. De gemeente ook, maar dan als kiespijn,’’ aldus een geëmotioneerde Koudijs.

advertentie
advertentie