Start Atelierroute Amerongen

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Voortvarend hebben de drie kunstenaressen het programma 2009 aangepakt. Er is een prachtprogramma op de kaart gezet onder de noemer Creaturen. 27 Kunstenaars maken hun opwachting in 8 ateliers op 5, 6, en 7 juni, met extra een film en een lezing.

Wisseling van de wacht in werkgroep Rob van Lankeren schrijft eerste roman AMERONGEN - Bij de Atelierroute Amerongen heeft wisseling van de wacht plaatsgevonden. Een nieuwe werkgroep met Mariolene Fickers, Elsebeth van Leeuwen en Liesbeth Maas nam de coördinatie over van de trouwe ‘kunstdienaren’ Aris Tijsseling en Inge van Noortwijk, die ruim acht jaar de Route hadden uitgestippeld.

door Manus van Gent

De kunstenaars op de ‘fantastische’ Amerongse Atelierroute lieten zich inspireren door hybridische schepselen, vaak mythishe wezens als gevleugelde stieren, de phoenix en griffioenen. Fabeldieren eigenlijk, van alle tijden en culturen.

Ook schepselen en creaties van deze tijd zijn te zien langs de Atelierroute, minder absurd of geheimzinnig misschien, maar wel verbazingwekkend, en zorgvuldig vervaardigd. Zo ontmoet men de groep ‘ Young Designers’ met onder meer Erik van Kooten, Sander van der Haar, Gijs Kaayk en Boudewijn van der Poel met wonderlijk werk.

De Atelierroute is zeer gevarieerd, met beeldhouwkunst, schilderijen, keramiek, designwerk, textiele objecten en fotografie. Woensdag 3 juni wordt een serie korte films vertoond in Den Rooden Leeuw. Met indringende beelden over creaturen (in de minder positieve betekenis van het woord).

Op onderlinge loopafstand binnen oud Amerongen hebben 8 ateliers hun deuren opengezet om het werk van 27 creatieven, geïnspireerd op Creaturen, te laten bekijken.Een kort gesprek met de werkgroep gaf een inkijk op het vele werk dat is verricht om deze Kunstwandeling tot succes te maken.

Liesbeth Maas: ,,Er is een gedeeltelijke samenwerking met de groep Avondje Amerongen dat op 5 juni is gepland. Het leek ons voor beide partijen gunstig om aldus meer publiek naar Amerongen te trekken. Ook het Open Atelier (SKIAM) doet nu mee. Zo komen de amateurkunstenaars toe aan exposeren en kan Amerongen meer uitstralen een actief, creatief dorp (te willen) zijn. De films gaan over ‘freaks’ en de lezing op zondagmorgen in Buitenlust behandelt Creaturen door de eeuwen heen. Bovendien geven we dit jaar ruimte aan jong talent, vooral op design gebied, om ook jongere doelgroepen aan te spreken.”

Liesbeth Maas is al vele jaren docent tekenen op het lyceum en haar man, art- director Andre Maas verzorgt al 9 jaar lang belangeloos het ontwerp van brochures en markeringen voor de Route. Elsebeth van Leeuwen, textiele kunstenaar, over de organisatie: ,,We willen niet elitair zijn en staan open voor nieuwe uitingen. Daarom zijn nu ook twee bekende lokale fotografen met origineel werk present en nemen we ook Open Atelier en Italie specialist Il Sogno op in de Route. Hiermee willen we ons breder neerzetten en een groter publiek bereiken.” Den Rooden Leeuw en Buitenlust zijn deze dagen de trefpunten.

u Informatie bij Mariolene Fickers 0343-454467 of 06- 3824803.

advertentie
advertentie