Stinkend dorpswater actiepunt wethouder

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De overvolle agenda liet behandeling op de eerste vergaderavond echter niet toe en dus stond een nieuwe vertegenwoordiging op de tweede vergaderavond achter de microfoon. ,,De natuurlijke trek is uit de beek, rommel blijft in de beek liggen en in de zomer is er sprake van ernstige rottingsverschijnselen. De situatie bij de educatievlonder van basisschool De Ladder is uit oogpunt van volksgezondheid onverantwoord.”, meent bewoner Dick Krop. ,,Bellen met de (meldlijn van de) gemeente levert de verwijzing naar het waterschap op en het waterschap geeft aan dat het dorpswater onder gemeenteverantwoordelijkheid valt.”

MAARN - Na winterse ijspret op één vijver aan de Beeklaan begint met de komst van de warmere dagen de laag kroos in de vorm van een dikke drab op alle vijvers van de beek weer gestaag te groeien. En ook keert de stank terug. Bewoners van Beeklaan, Bakkersweg en Breeschotenlaan vroegen er aandacht voor in de Commissie Ruimte waar de Visie Dorpswateren op de agenda stond.

door Monique José Timmermans

Bewoner Bertjan Sneller constateert dat er sinds jaren geen onderhoud meer wordt gepleegd en dat de baggerlaag - mede door veel bladval - snel groeit. Ook het niet of nauwelijks actief doorspoelen, de hoeveelheid vuil die in het waterstelsel blijft liggen en de foutieve aansluitingen in de rioleringen direct op het waterstelsen zijn volgens hem oorzaken van de overmatige kroosvorming en stank. ,,In de normering wordt aan het bewonersbelang te weinig waarde gehecht. Kan toegezegd worden dat een pakket van korte termijn-, langere termijn- en periodieke onderhoudsmaatregelen zal worden getroffen?”.

Waltmann: ,,Op diepte brengen is belangrijk voor doorstroming en tegen stank. We wisten niet dat het op deze manier speelt. Aangezien er sprake is van grensoverschrijdend water (de Maarnse beek staat in verbinding met water uit Woudenberg) ligt de uitvoering bij wethouder Salveda. Als de gemeente in gesprekken met het waterschap Vallei en Eem kan helpen, dan willen we dat zeker doen. Echter sommige problemen zijn moeilijker dan je denkt. Dit wordt een actiepunt.”

,,Er is geen prioriteit vastgesteld bij de aanpak van dorpswateren. Het beschikbare geld zal bepalend zijn voor welke werkzaamheden uitgevoerd zullen worden.”

advertentie
advertentie