‘Unieke, ontspannen sfeer’

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Bestuurslid van de Grietmarkt, Ernst Hart: ,,De Vereniging Dorp en Natuur is altijd aanwezig op de Grietmarkt. Wij willen graag helpen met het inzamelen van geld voor de wederopbouw van de Heemschuur.” De kunst- en cultuurmarkt aan de Margaretha Turnor Laan, tegenover Kasteel Amerongen, organiseert ook een kunstveiling. Hart: ,,Omstreeks 15.00 uur worden schilderijen geveild ten behoeve van de wederopbouw van de Heemschuur. We willen Dorp en Natuur graag bijstaan. Ze passen erg goed bij het karakter van de markt, daarom zijn ze er ook altijd bij. De veiling belooft een grote happening te worden.”

Veertiende Grietmarkt in Amerongen AMERONGEN - De Grietmarkt, die aanstaande zaterdag voor de 14e maal zal plaatsvinden, staat voor een deel in het teken van de Heemschuur. Vorig jaar december brandde de schuur van Vereniging Dorp en Natuur af. De organisatie van de Grietmarkt wil de graag geziene gast graag de helpende hand toesteken.

door Paul Nolens

Buiten de veiling zal de Grietmarkt de gebruikelijke ingrediënten bevatten. Een grote verscheidenheid aan kunst en ‘groene’ producten. Het is volgens Hart vooral de sfeer die de Grietmarkt zo uniek maakt. ,,Iedereen is altijd ontspannen. Er heerst rust. Ondanks dat er zo’n 2000 mensen op af komen”, aldus Hart.

Interactie tussen de deelnemers en de bezoekers is volgens Hart ook een belangrijk aspect van de markt. ,,Verdieping is mogelijk op de Grietmarkt. Kunstenaars hebben de tijd om met mensen in gesprek te gaan over hun werkwijze. Bezoekers kunnen ook uitgebreid proeven bij de verschillende ‘groene’ kramen. Standhouders hebben tijd om uitleg te geven over hun product”, legt Hart het karakter van de markt uit.

Op de markt staan zo’n 20 kramen waar een keur aan biologische producten te koop is. Van geitenkaas tot biologisch brood. Hart:,, Er zijn veel producten uit de Kromme Rijnstreek te koop. Deze lente-editie wordt er niet, zoals in september, afgesloten met een openluchtdiner.”

Buiten de 17 ‘groene’ kramen zullen er rond de 50 kunstenaars aanwezig zijn. Hart: ,,Ook daar hebben we zoveel mogelijk variatie in aangebracht. Er komen schilders, fotografen, keramisten maar er staat bijvoorbeeld ook een kraam met sieraden. Voor iedereen wat wils.”

Ook voor kinderen is er wat te doen aanstaande zaterdag. Zo zullen er een aantal workshops gegeven worden die erg leuk zijn voor de jongste bezoekers, zoals een workshop kinderborden beschilderen. ,,Er is ook een verhalenvertelster, heel aardig voor kinderen”, vertelt Hart.

De organisatie is klaar voor zaterdag. Stress lijkt geen enkel verband met de Grietmarkt te hebben. ,,We zijn het hele jaar bezig met de organisatie. Met 6 vaste vrijwilligers. Verder zijn er op de dag zelf ook nog heel veel mensen die belangeloos helpen. Van stress heeft niemand last. Als alles goed geregeld is hoeft dat ook natuurlijk niet”, zegt Hart trots. Hij vervolgt: ,,Nu alleen hopen dat het weer meewerkt. Als het maar droog is. Een zonnetje zou helemaal mooi zijn, dan blijven mensen toch wat langer hangen.”

u Tijd: 9 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur. Adres: Margaretha Turnor Laan. Info: www.grietmarkt.nl.

advertentie
advertentie