Jeu des boules als bindmiddel

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De buitenwereld binnenhalen, dat is de gedachte achter dit initiatief. Er wordt de hele zomer op woensdagmiddag gespeeld. De cliënten van Bartiméus verzorgen de randzaken als catering en allerlei hand en span diensten.

Boulen in samenwerking met Bartiméus DOORN - Op de schelpenpaden in de bossen rondom Bartiméus wordt vanaf 6 mei jeu des boules gespeeld. Of beter gezegd ‘petanque’. ,,Jeu des boules is een verzamelnaam voor meerdere spelen met ijzeren ballen”, weet Bernard Baakman, pastor bij de zorginstelling en initiatiefnemer. ,,Wij gaan petanque spelen, maar ik noem het gewoon jeu des boules, zo kennen meer mensen het.”

door Paul Nolens

Angélique Batelaan werkt bij Bartiméus aan het project om de omgekeerde integratie te bevorderen. Batelaan: ,,Bernard kwam in dat kader met dit idee, omdat hij zelf liefhebber van het spel is. Zijn idee past perfect in onze plannen.” Baakman vult aan: ,,De rotary heeft in het naastgelegen bos schitterende schelpenpaden aangelegd waar je prima op kunt boulen. We zijn vorig jaar zomer gestart met een aantal proefmiddagen. Er kwamen op die middagen ongeveer 30 mensen spelen. We merkten dat de cliënten het erg leuk vonden om contact te hebben met de spelers, en omgekeerd ook.”

Baakman vervolgt: ,,Na de geslaagde proef van vorig jaar hebben we afgelopen winter een jeu des boules vereniging opgericht: ‘t Sand, verwijzend naar de historie én de toekomst van het gebied. Inmiddels zijn ruim 20 mensen lid geworden van ‘t Sand. Dat is al een heel mooi aantal.”

‘t Sand organiseert vanaf volgende week 22 weken lang in samenwerking met Bartiméus wedstrijden op de schelpenpaden rondom de Beukenlaan. Uit de hele omgeving komen liefhebbers van het spel met de ijzeren ballen om te genieten van de locatie en het gezelschap van de bewoners van Bartiméus. Dat maakt het project volgens Batelaan zo uniek. ,,De cliënten zijn ontzettend trots dat ze hier aan meewerken. En de deelnemers spelen natuurlijk op een unieke plek. Het was afgelopen zomer erg mooi om te zien hoe met elkaar omgegaan werd. De integratie werkt zo op een ongedwongen manier twee kanten op.”

Bij het project zijn tijdens de speelmiddagen ongeveer vier cliënten betrokken. Als dagbesteding zorgen zij voor een hapje en een drankje. Indirect zijn er nog meer bewoners van de zorginstelling betrokken. Batelaan: ,,We zijn er samen met ruim 10 cliënten de hele ochtend al mee bezig. Van het maken van lekkernijen tot het opzetten van de tent langs het schelpenpad. Bovendien worden er iedere speelmiddag prijsjes uitgereikt, die ook vanuit Bartiméus komen. Zo zijn er vanuit de hele instelling cliënten bij betrokken.”

Initiatiefnemer Baakman vertelt trots over de eerste speelmiddag, volgende week. ,,Burgemeester Frits Naafs komt en ook de hoogste baas van Batiméus, Tobias Witteveen, zal aanwezig zijn. Leuk is ook dat ‘top-tireur’ Henk van Boeschoten zijn kunsten zal vertonen. Hij is onlangs tweede geworden bij het NK precisie-schieten.”

u Informatie over deelnemen of een lidmaatschap: Bernard Baakman. Tel: 06-44420238 of e-mail:jdbvereniging-tsand@hotmail.com.

advertentie
advertentie