Tafeltje Dekje 40 jaar in Maarn

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Zo is het niet altijd gegaan, er is in 40 jaar veel veranderd. Aanvankelijk kookten de nonnen in het witte huis op de hoek Grindweg/Amersfoortseweg enkele maaltijden voor dorpsbewoners. Het laatste jaar (‘74/’75) in samenwerking met het Zonnehuis. Er waren nauwelijks eisen, niet van de maaltijdgebruikers en ook niet vanuit de voedsel- en warenwet.”, vertelt Joke Diemel, coördinator van Tafeltje Dekje in Maarn.

Van warme prak naar koelvers keuzemenu MAARN - Tafeltje Dekje in Maarn viert deze week haar 40-jarig jubileum. Met (oud) vrijwilligers gaat men morgen naar de keuken in ISZ De Brug (Driebergen) waar de koelverse maaltijden voor Maarn bereid worden en vandaag sierde een mooie roos de maaltijd.

door Monique José Timmermans

,,In die tijd kwam het nieuwe dorpshuis gereed en dat werd drie keer per week de thuisbasis voor Tafeltje Dekje. Mevrouw Fricke kookte en vrijwilligers kwamen met geschilde aardappels, maakten groente schoon en brachten alles warm naar de huisadressen. Twee gangen: een hoofdmaaltijd met òf soep òf een toetje. Het was gewoon eten wat de pot schaft.”

,,Vanaf 2000 ongeveer wordt er gewerkt met keuzemenu’s, de maaltijden worden gemaakt door de ISZ De Brug en vier maal per week koelvers aangeleverd door een koelwagen van Noordam Vleesservice. In een koelruimte van Trompstaete worden de maaltijden gesorteerd op wijk om vervolgens te worden uitgeleverd. Dit gebeurt op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag, waarbij maaltijdgebruikers kunnen kiezen voor het laten leveren van een extra maaltijd voor de volgende dag.”

,,Niet veranderd is dat de organisatie nog steeds gedragen wordt door vrijwilligers. Er is bijvoorbeeld geen overkoepelend Tafeltje Dekje-orgaan dat een draaiboek levert. Gelukkig hebben we in Maarn niet te klagen over het aantal vrijwilligers, maar in Leersum /Amerongen is het kaartenhuis in elkaar gestort toen de dame die alles coördineerde stopte. Met onze circa 100 vrijwilligers kunnen we de taken zo goed verdelen dat de 200 maaltijden per week moeiteloos naar de 40 adressen gaan. Mensen die maaltijden rondbrengen, hoeven vaak maar een maal per maand te rijden.”

Persoonlijke aandacht

Het aantal maaltijdgebruikers is de laatste jaren afgenomen. ,,Het is een periode ruim 300 maaltijden per week geweest.”, weet penningmeester Piet Rodenburg. Joke Diemel: ,,Het aanbod ‘kant en klaar’-producten in winkels is veel groter dus mensen kunnen het langer zelf. Uiteindelijk zijn het meestal de kinderen die ingrijpen omdat een ouder niet voldoende goed eet. De meeste maaltijdgebruikers zijn de 80 ruim gepasseerd. Enkele maaltijden gaan naar mensen die bijvoorbeeld net thuis zijn na een ziekenhuisopname.”

,,Vaak is niet alleen de maaltijd belangrijk, ook het stukje sociaal contact dat de ontvanger met de brenger heeft. Daarom worden de maaltijden ook rond 11.30 uur rondgebracht. Geweldig is dat bij de maaltijden bijna alles op dieetgebied te realiseren is en mensen bij de menukeuze hun voorkeuren voor soorten vlees en groente kunnen aangeven. Ook gemalen voedsel is geen probleem.”

advertentie
advertentie