Een kwart eeuw ‘Baas van Sinterklaas’

Nieuws

Vanaf 1980 was Janny Delfgou enthousiast betrokken bij de Sinterklaasintochten in Amerongen. Zij maakte helemaal zelf de pietenpakken en het kostuum van de Sint. In 1988 nam zij de volledige organisatie van de Sinterklaasintocht op zich en dat doet ze ook nu nog. Daarmee verwierf zij de eretitel ‘Moeder van Sint Nicolaas’, voor het eerst gebruikt door Willy Doorn, oud-burgemeester van het dorp.

AMERONGEN – Vele eretitels en vriendelijke bijnamen heeft Janny Delfgou de afgelopen jaren gekregen. Zij is al 25 jaar de stuwende kracht achter de altijd originele Sinterklaasintochten en kindermiddagen in het dorp. Alle medewerkers, van toen en nu, vonden het tijd voor een herinneringsdag. Zaterdag werd Janny in de kantine van Technivorm verrast met een ontroerend boek.

door Manus van Gent

Zeker 125 vrienden van Sinterklaas Amerongen hebben deze jaren geholpen bij al het werk voor de blijde intocht en bij de kindermiddagen. Hun dienstverband bij de Sint werd nauwkeurig geboekt. Uiteindelijk is alles wat gepubliceerd is over de Sinterklaasintocht gebundeld in een boekwerk.

Cees Delfgou hield een geestige voordracht over het speciale 85 pagina’s tellende boekwerk ‘Herinnering aan de Sint Nicolaas intocht’ door de jaren heen. Als echtgenoot van Janny en als voorzitter van de Raad van Toezicht van de intocht had hij zich bewonderenswaardig ingespannen om een fraai herdenkingsboek te maken. In de kantine waren grote afbeeldingen uit het boek te zien en de ‘Samensteller ‘ verwees ad rem naar vele anekdotes en humoristische voorvallen uit de lange reeks van Sinterklaas evenementen.

Mevrouw Doorn was speciaal naar deze dag gekomen om de ‘Baas van Sinterklaas’ te huldigen en zeer te bedanken voor haar niet aflatende inzet bij deze Amerongse traditie. Daarna nam Wethouder Robbert Waltmann het woord en complimenteerde Janny en Cees voor hun typisch Amerongse no- nonsense aanpak, door de jaren heen.

Alle bezoekers kregen, in een rode zak, het mooie boek mee naar huis. En mevrouw Delfgou kreeg bloemen. Mensen met belangstelling voor het boek kunnen zich opgeven bij cadelfgou@telfort.nl. Bij voldoende animo komt dit najaar een herdruk. Het boek is verkrijgbaar tegen kostprijs.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30