Politie mannenkoor Excelsior in Dorpskerk

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De 170 zitplaatsen waren voor tweederde verkocht, uit de hele regio waren de bezoekers toegestroomd. Deze grote belangstelling en de bijzondere plaats waar werd opgetreden inspireerden het koor duidelijk, er werd met overgave gezongen. Het koor heeft een lange traditie, het bestaat meer dan 75 jaar. Tegenwoordig zijn het grotendeels gepensioneerde politie agenten. Het is een echt mannenkoor, dat de ruimte volledig weet te vullen en helemaal op dreef is bij crescendo’s en fortissimo’s. Het repertoire is veelzijdig. Het zijn meestal makkelijk in het gehoor liggende evergreens en eeuwige succesnummers, geworteld in klassieke werken, opera’s, Oost en West Europese liedjes, kerkmuziek, volksmuziek, musical en gospel.

MAARSBERGEN - Na het succesvol optreden van de Cantorij Maarn op Open Monumentendag 2008 werd het idee geboren om tweemaandelijks een uitvoering in de Dorpskerk te organiseren. Als eerste in deze reeks vond vrijdagavond een concert plaats, gegeven door het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior.

door Han Overkamp

De dirigent, Michel de Valk, is een zeer deskundig koorleider en de vaste begeleidster op de piano, Marian Frey, werkt eveneens vanuit een gedegen muzikale achtergrond. Zo’n 25 liedjes en muziekwerken werden ten gehore gebracht. Allemaal afkomstig uit het vaste repertoire van het koor. Voor de toehoorder werden de liederen stuk voor stuk toegelicht, zo viel nog wat op te steken over muziekgeschiedenis.

Afgesloten werd met een gospel waarin vrolijkheid en blijdschap doorklonk, zodat iedereen ook blijmoedig huiswaarts kon keren. Na de staande ovatie volgde de toegift ‘Amen’, een zeer toepasselijk slot. Na afloop was er gelegenheid om met de koorleden in gesprek te gaan.

Organisator Arie de Groot had dit succes niet verwacht: ,,Nee, tot het laatste moment was ik in spanning of er wel voldoende belangstelling zou zijn en of het koor zich in de kerk ‘thuis’ zou voelen. Maar alles is meer dan goed gekomen. Het koor overtrof zichzelf, er was voldoende publiek en de reactie na afloop waren van alle kanten positief. Ook wat de financiën betreft zitten we goed. De onkosten zijn gedekt en voor de kerk zelf is er nog geld over. Ik ben al begonnen met het volgende concert dat wederom een avondvullend programma gaat worden.”

advertentie
advertentie