‘Opgraving mogelijk volgende stap’

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Pamboer: ,,We hebben even aan elkaar geroken. We hebben een afwijkende mening maar uiteindelijk moet het college besluiten wat er gaat gebeuren met het gebied.”

LEERSUM - Volgende week gaat het college besluiten wat er gaat gebeuren met de bodemschatten op de plek waar het bedrijventerrein Leersum moet verrijzen. Maandag heeft wethouder Roy Pamboer met projectontwikkelaar Janssen de Jong gesproken over de waarde van de archeologische vondsten. Janssen de Jong schaalt de waarde van de vondsten lager in dan de gemeente. Beide partijen blijven bij hun standpunt.

door Paul Nolens

Het college kan nu een aantal dingen doen. Pamboer: ,,We kunnen kiezen voor een gehele of een gedeeltelijke afgraving van het gebied. Een andere optie is het ‘in situ’ houden van vondsten, dat betekent dat er dan niets met het gebied gebeurt .We zouden dan een andere locatie voor het bedrijventerrein moeten vinden. Dat lijkt me geen optie.”

Het wordt dus waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk afgraven. ,,Het kan zo zijn dat we op de plekken waar gebouwen komen dieper afgraven dan op de plekken waar alleen een parkeerterrein komt en er dus niet zoveel in de grond geroerd hoeft te worden. Als we voor deze optie kiezen zal er eerst een bouwplan voor het bedrijventerrein moeten komen. Het is goed mogelijk dat het voor de projectontwikkelaar goedkoper is als het gehele gebied afgegraven wordt. De kosten moeten ook niet zo hoog worden dat de grond straks nauwelijks te betalen is voor de bedrijven. Dan zouden we het paard achter de wagen spannen.”

Na het collegebesluit wordt het vervolgplan opgesteld. Hoe lang het dan duurt voor de bouw van het bedrijventerrein kan beginnen is nog onduidelijk. De wethouder: ,, Iedereen is gebaat bij een snel besluit.”

advertentie
advertentie