Joyce Messchaert heeft beste tip mantelzorg

19 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Afgelopen dinsdagmiddag was het dan zo ver. In de bibliotheek van het Cultuurhuis De Binder vond, onder het genot van een hapje en drankje, de prijsuitreiking plaats. Van alle inzenders was de inzending van Joyce Messchaert, uit Driebergen, de beste.

LEERSUM - Eind november werd huis aan huis de Nieuwskrant Mantelzorg bezorgd. Hierin stond een oproep onder de rubriek ‘De Gouden Tip’. Mensen werd gevraagd hun tip voor mantelzorgers in te sturen. De beste tip zou beloond worden.

door Marjan van den Dorpe

De tip was het bijhouden van een logboekje. Messchaert: ,,Tijdens het ziekbed van mijn man hebben wij, mijn dochter Biddy, schoonzoon Joop en ik, een soort logboekje bijgehouden. Dit boekje lag binnen bereik van hem en dat is heel belangrijk. Wij, maar ook hijzelf, hebben daar alles in geschreven wat er per dag gebeurde. Wie op bezoek is geweest; wie gebeld heeft en wie op straat naar hem informeerde. Ook schreven we in het kort nieuwtjes over familieleden, vrienden of bekenden daarin. Mijn man heeft heel veel steun gehad aan dit boekje en bekeek het vele keren per dag.” Om de zieke zolang mogelijk het gevoel te geven ‘mee te draaien’ heeft de familie Messchaert ook in het boekje de namen van al diegene die bloemen of kaartjes gestuurd hadden geschreven. Tevens werd er een grote, heel goed leesbare, klok aangeschaft waarop, buiten de tijd, ook de dag, maand en zelfs het jaar wordt vermeld. Dit voorkomt veel vragen van de patiënt en maakt dat hij of zij minder onzeker is. Messchaert: ,, Mijn man was een hele goede kok en om hem te helpen bij het koken hebben we hele lijsten gemaakt met daarop de uitleg van de bereiding van een gerecht. Stap voor stap kon hij dan afstrepen wat hij gedaan had. Dat helpt enorm om de zelfstandigheid zolang mogelijk te bewaren.” Dit zijn maar enkele ideeën die Mevrouw Messchaert heeft ingestuurd. Een andere tip die nog binnen kwam is: Zet een schoolbord of ouderwets leitje binnen het gezichtsveld van de zieke neer. Schrijf daarop bij voorbeeld hoe laat je de ruimte verlaat, wat je gaat doen, waar en vooral wanneer je terug komt. Mevrouw Messchaert kreeg uit handen van Vanessa Houthuizen (consulent Steunpunt Mantelzorg Doorn van de SWUH) haar gouden tip ingelijst en een cadeaubon uitgereikt.

advertentie
advertentie