Koninklijke onderscheiding

Nieuws

Hazewinkel (64) is onderscheiden voor zijn energieke inzet binnen het vakgebied, alsmede voor de door hem succesvol geïnitieerde ontwikkelingen om betere communicatie en effectiviteit in de bouwwereld te bevorderen.

Wubbo Hazewinkel geridderd DOORN - Burgemeester Frits Naafs heeft donderdag 11 december om 9.30 uur een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer W.E. Hazewinkel in Doorn. Wubbo Hazewinkel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

door Monique José Timmermans

Sinds 1993 tot op heden heeft hij een groot aantal ontwikkelingen geïnitieerd die hebben bijgedragen aan het verbeteren van de communicatie en transparantie in de bouwwereld. Hij draagt al vanaf 1983 bij aan het ontwikkelen van nieuwe werkmethodieken. Hiermee kunnen zogenaamde ‘faalkosten’ in de bouwwereld worden voorkomen. Sinds 1987 tot op heden ontwikkelde Wubbo Hazewinkel een kwaliteitstheorie over bouwprojecten. Hij ontwikkelde en definieerde het begrip kwaliteit van vastgoed.

Verrassing

,,De onderscheiding kwam als grote verrassing voor mij.”, vertelt Hazewinkel. ,,Ik ben blij en trots. Vanuit het gegeven dat je in het architectenvak een gebouw uit de grond kunt tillen, maar juist ook vanwege het feit dat het een erkenning is voor de procesinnovatie op het gebied van bouwvoorbereiding en bouwen waar ik me 30 jaar mee bezig heb gehouden. Ik weet als geen ander hoe zeer je in de traditionele bouwwereld aanloopt tegen muren. De benoeming is ondersteund door vakbroeders en beleidsmakers op het hoogste niveau, een stimulans om door te gaan met het innoveren van de traditionele processen. Die stimulans geef ik graag aan de jonge generatie mee.”

In 2002 besloot de heer Hazewinkel om samen met enkele partners een geheel nieuw architectenbureau te stichten, 3D Blue Print Technologies (thans 3D BluePrint Architects + Engineers). Hierbij wordt het integraal denken en werken als uitgangspunt gehanteerd. Samen met een partner ontwikkelde decorandus een innovatieve methodiek, een integraal 3D-model, ten behoeve van ontwerp- en bouwvoorbereiding. Een werkwijze waarbij de architectonische vrijheid van de ontwerper en de programma-eisen hand in hand gaan.

Spoorwegmuseum

Het grote voorbeeld van werken volgens deze methode is de verbouwing van het Spoorwegmuseum in Utrecht. ,,Ik heb inmiddels veel rondleidingen daar gegeven met mensen uit de bouwwereld. Over hoe je zo’n ingewikkeld project qua tijd en geld binnen de gestelde grenzen kunt realiseren.”

Hazewinkel zal deze maand terugtreden als aandeelhouder van 3D BluePrint Technologies BV. Voorlopig echter blijft hij nog actief binnen 3D BluePrint en zal hij zich blijven inzetten als coach voor jonge mensen die zich bezig houden met verdere ontwikkelingen in het vakgebied.

Daarnaast zet Hazewinkel zich in als voorzitter/bestuurslid van Stichting Muziek in de Maartenskerk in Doorn.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 6 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01