Klucht: ‘Kiwi’s met slagroom’

Nieuws

Alles speelt zich af aan de Beukenlaan nummer 20. Ria Baksteen (Simone Magnée) heeft moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Ze leeft eigenlijk ver boven haar stand. Haar uitgaven zijn veel groter dan het salaris dat haar man Willem (Gerbout van Beek) binnenbrengt. Deze heeft maar een eenvoudig baantje. Ze wonen in een veel te duur huis met een torenhoge hypotheek. De situatie wordt zó nijpend dat Ria besluit om een baantje te gaan zoeken. Ze vertelt dit echter aan niemand. Ze wordt aangenomen als toiletjuffrouw bij een restaurant. Uitgerekend op haar eerste werkdag breekt er een binnenbrandje uit in het woninkje van haar schoonvader Ferdinand Baksteen (Marcel Bruijne). Door waterschade moet hij zijn woning verlaten en vindt het vanzelfsprekend dat hij, voor onbepaalde tijd, liefderijk wordt opgenomen in het huis van zijn zoon en schoondochter. Lekker verwend worden met, bijvoorbeeld, zijn lievelingsgerecht kiwi’s met slagroom. De ontvangst is echter alles behalve vriendelijk. Het boterde nooit echt goed tussen schoonvader en schoondochter. Ria dringt dan ook aan om ‘opa’ onder te brengen in een bejaardenhuis. Deze ziet dat helemaal niet zitten en blijft zitten waar hij zit en dat is op zijn eigen oude stoel. Als enig meegenomen na de brand. Hij is erg aan deze stoel gehecht en niet zonder reden, naar later bleek. Ferdinand komt na verloop van tijd achter het geheim van zijn schoondochter en chanteert haar hiermee. Maar uiteindelijk wordt de strijdbijl tussen beiden begraven en groeit er zelfs wederzijdse genegenheid. Ferdinand geeft haar zelfs geld om enkele schulden af te lossen. Ook gloort er weer hoop voor de familie als Willem een veel beter betaalde baan krijgt. Verschillende komische verwikkelingen tussen vader en zoon, schoondochter en de maatschappelijk werkster (Cathelijne Jordens) volgen elkaar in rap tempo op. Aan het einde komt eindelijk uit waarom Ferdinand zo fanatiek op zijn oude stoel bleef zitten. In de zitting bleek € 50.000 verstopt te zitten. Geld wat hij had gewonnen en bestemd had voor een reisje naar Australië. Hij redde zijn stoel nog nèt van het grof vuil en trakteerde de hele familie op een reis naar Down Under om daar de de gouden bruiloft van zijn broer te vieren. Het publiek (de zaal was beide dagen helemaal uitverkocht) zat helemaal in het stuk en gaf zelfs af en toe goede raad en commentaar.

Komische verwikkelingen in vier bedrijven LEERSUM - De Darthuizer Toneelvereniging, die al vanaf 1949 bestaat, voerde afgelopen vrijdag- en zaterdagavond de klucht ‘Kiwi’s met slagroom’ op in het Sociaal Cultureel Centrum ‘De Binder’. Het is een toneelstuk bestaande uit vier bedrijven en geschreven door Gerrit Voskes.

door Marjan van den Dorpe

Twee spelers debuteerde in dit stuk. Robin Harteman die Ferdinand’s kleinzoon speelde en Tineke van Dusschoten die de rol van medewerkster van ‘Tafeltje-Dekje’ op haar genomen had. In de pauze werden loten verkocht waarvan de opbrengst voor de vereniging is. Na afloop van deze zeer vermakelijke klucht werden de winnende loten getrokken. De hoofdprijs was een dinerbon voor twee personen in het restaurant Touché.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01