De Kaap digitaal in Oudheidkamer

27 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Het behoud van het bezit, maar ook makkelijker toegangbaar voor informatie dat was de doelstelling voor ons om te onderzoeken naar de mogelijkheden om De Kaap digitaal te krijgen. Dankzij een bijdrage van Stichting Doorns Belang zijn alle jaargangen in april van dit jaar bij ons opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf is de afgelopen acht maanden bezig geweest om 316.000 pagina’s digitaal te krijgen. Een enorme klus maar met een geweldig resultaat,” vertelt Ton de Graaff van de Oudheidkamer. ,,Als vereniging zijn we enorm blij en ook trots dat het nu voor iedereen mogelijk is om in de Oudheidkamer digitaal alle edities van De Kaap te bekijken. Het is een stuk eenvoudiger om informatie op te zoeken maar het werkt ook een stuk sneller. Bezoekers hoeven nu niet meer met die grote mappen te sjouwen maar met een simpele klik van de muis komt alle informatie te voorschijn,” aldus Gert Veldhuizen voorzitter van de Doornsche Historische Vereniging Thorheim die de Oudheidkamer beheert tijdens de officiële lancering vorige week woensdag ven De Kaap digitaal.

DOORN - In de Oudheidkamer in het Cultuurhuis was het al langer mogelijk om alle verschenen edities van De Kaap vanaf het eerste begin in 1905 te bekijken. Keurig ingebonden per jaar stonden deze ter beschikking van bezoekers om hier informatie uit te halen of als naslagwerk te gebruiken. Het was altijd al een grote wens om deze edities digitaal te krijgen.

door Rob Verbraak

Niet alleen voor inwoners maar ook voor verenigingen en scholen is het vanaf twee december mogelijk om in de Oudheidkamer tijdens openingstijden De Kaap digitaal te komen bekijken. Het is mogelijk om artikelen direct te printen (waar een vergoeding voor wordt gevraagd) en vervolgens in uitgeprinte versie mee te nemen. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om eventueel vanaf de eigen computer thuis in te kunnen loggen bij de Oudheidkamer om De Kaap digitaal in alle gemak thuis te bekijken maar dat is nog toekomstmuziek.

De Oudheidkamer is op de eerste etage in het Cultuurhuis en de openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur. Iedere laatste zaterdag is de Oudheidkamer ook geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur. Grotere groepen kunnen ook buiten deze tijden een afspraak maken via Ton de Graaff telefoonnummer 0343-565652 of ton.d.graaff@heuvelrug.nl.

advertentie
advertentie