Drie prijzen op filmfestival

Nieuws

,,Op mijn twaalfde jaar ben ik begonnen met het filmen. Qua organisatie is het nu veel makkelijker dan toen ik een stuk jonger was. Toestemming om ergens te filmen, het vinden van acteurs en het vinden van een geschikte locatie krijg ik nu eenvoudiger", vertelt Thomas van der Gronde. Zijn ouders hebben geen enkele affiniteit met de filmwereld; het talent dat duidelijk aanwezig is heeft van der Gronde zelf ontwikkeld. Het met de camera werken is zijn grote passie en na zijn schoolopleiding wil hij dan ook gaan studeren op de filmacademie in Amsterdam. Het is echter niet makkelijk om daar toegelaten te worden. Van elke tien inschrijvingen wordt er slechts één toegelaten tot deze opleiding. Van der Gronde overweegt dan ook om zich tevens in te schrijven op de filmacademies in Londen en Parijs.

Volgend jaar naar de Filmacademie DOORN - Thomas van der Gronde, 6-vwo leerling op het Revius Lyceum, heeft met twee eigen producties drie prijzen gewonnen op Het Nationaal Filmfestival voor Scholieren in Lelystad. De jury was enorm onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden films en kende van der Gronde de eerste prijs toe in de categorie Live action en de stimuleringsprijs en de tweede prijs in de categorie non-fictie.

door Rob Verbraak

,,Voordat ik een onderwerp heb voor een film kijk ik eerst rond in mijn eigen belevingswereld. De indrukken die ik opdoe werk ik uit tot een definitief idee. Vervolgens begin ik met het schrijven van het script. Ter beoordeling laat ik het lezen aan studenten van de filmacademie, beroepsfilmers en aan ouders en bekenden. Adviezen en tips die ik daarna krijg worden deels meegenomen maar de uitvoering en het schrijven doe ik zelf. Vervolgens wordt het script herschreven, verbetert en definitief gemaakt. De bijpassende muziek wordt uitgezocht en er komt een uitgetekende versie van het definitieve script waarin elk beeld wordt uitgetekend. Dit laatste vind ik het leukste van het maken van een film. Als dit allemaal achter de rug is, ga ik op zoek naar een geschikte locatie om de film te gaan draaien en zoek ik de geschikte acteurs. Als de film helemaal gedraaid is, monteer ik hem op de computer. Het kan dan gebeuren dat er aanvullende shots nodig zijn als er iets niet goed is gegaan of niet naar mijn zin is. Ook het dvd-hoesje is mijn eigen ontwerp", vertelt Van der Gronde over zijn werkwijze.

Tot nu toe heeft hij al een dertigtal films gemaakt die opgestuurd worden naar filmfestivals in zowel binnen- en buitenland. Zelf bezoekt hij ook een aantal keren per jaar filmfestivals. Films die Van der Gronde heeft gemaakt zijn gratis te zien op zijn eigen website www.thomasvandergronde.nl, op de website www.vimeo.com zijn de films met een Engelse ondertiteling te zien. Op deze laatste site waren er de afgelopen dagen 60.000 bezoekers geteld. ,,Het gaat mij om de erkenning en de waardering voor mijn werk. Doordat ik nu steeds meer naamsbekendheid krijg vragen andere regisseurs mij om voor hen camerawerk te komen doen. Ook hoop ik dat het toekennen van deze prijzen mij helpt om toegelaten te worden tot een van de filmacademies."

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden