Laatste keer in commissietrui

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Van Essen gaat verder: ,,Het toernooi is de eerste vijf jaar door SVMM georganiseerd, toen zij stopten dachten ze dat het hele toernooi zou stoppen, maar volgens mij is het niet te stoppen! Vorig jaar deed voor het eerst de Grindweg mee, ze wonnen gelijk de Van Dambeker met het Rode Draadspel, die mensen zijn dolenthousiast. De verhuizing van het hele spectakel enkele jaren geleden van de sportvelden aan de Buursteeg naar de hockeyvereniging aan de Planetenbaan heeft uit die wijk nieuwe teams opgeleverd. Juist zij zijn ook verslaafd geraakt.”

Stratentoernooi staat voor sportieve strijd MAARN - Van meet af aan is het met 12 tot 16 teams een groots festijn geweest: het stratentoernooi in Maarn. ,,Een feest waar rivaliteit en saamhorigheid hand in hand gaan”, vertelt Evert van Essen die na 20 jaar met het toernooi op 3, 4, 5, en 6 juni afscheid neemt als voorzitter.

door Monique José Timmermans

In dit jubileumjaar duurt het toernooi vier avonden in plaats van drie met het thema ‘Vroeger en Nu’. De teams hebben allemaal een opdracht om uit te beelden, hiermee is de Themabeker te winnen. Alle spellen worden afgewerkt op de eerste drie avonden. De vierde avond staat in het teken van de touwtrekwedstrijd, de prijsuitreiking en dan kan het feest losbarsten: De Freetime Band gaat spelen. Als sluitstuk is er vuurwerk. ,,Veel sponsoren werken mee om het 25e jaar een leuk tintje te geven. Er zijn ook nog verrassingen te verwachten waarover ik niets ga zeggen, maar let op de donderdag!”

Solidariteit

,,In 20 jaar is er veel veranderd. Zoals bijvoorbeeld veel strengere veiligheidseisen. Alle spellen proberen we van te voren zelf uit, het mag nooit gevaar opleveren voor iemand. Zeker bij het Rode Draadspel belangrijk, daarvoor maken we veel zelf, als er tijd voor is zitten mensen maanden in de schuur te knutselen. Daarnaast zullen scheidsrechters in wedstrijden waarin bijvoorbeeld hele goede voetballers of hockeyers tegenover een veel minder getalenteerd team komen te staan best een oogje dichtknijpen om de stand enigszins gelijk op te laten gaan. Op zo’n avond moet je niet met 15-0 om je oren krijgen. Standen worden trouwens niet tussentijds bekend gemaakt. De spanning stijgt op vrijdag. En als je dan naar die bezwete, gespannen gezichten kijkt: prachtig!”

Maar het mooiste blijft de onderlinge solidariteit. Teams moeten bestaan uit vier mannen en vier vrouwen, je bent niet verplicht te spelen en komt een team een speler te kort, dan wordt er zonder problemen van elkaar geleend, ook al stonden de teams in het vorige spel nog tegenover elkaar.

Bestuurswisseling

Van Essen is blij met de beoogde voorzitter: ,,Een vrouw, haar naam zeg ik nog niet. Met mij - en feitelijk mijn vrouw die mij altijd enorm geholpen heeft - treden meer bestuursleden af, maar er komen nieuwe voor terug. Het stratentoernooi gaat verder als stichting, een verplichting om nog subsidie te kunnen krijgen, met nieuw bloed. Dat is goed, daar komen nieuwe ideeën uit voort. Ik ben er trots op dat het toernooi zo leeft in Maarn.”

advertentie
advertentie