Burgerleden in welstandscommissie

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

,,In gemeenten die al met burgerleden in de welstandscommissie werken zijn de resultaten positief. Burgerleden zijn beter op de hoogte van de achtergrondsituatie dan de andere commissieleden. Als volwaardig lid kunnen ze dan mee adviseren over bouwaanvragen die door de gemeente worden voorgelegd. Het zal een positieve uitwerking hebben op de betrokkenheid van inwoners”, licht Sybe Streekstra van de BVH het voorstel toe.

HEUVELRUG - Het college is voorstander van het plan om de welstandscommissie uit te breiden met twee burgerleden die binnen de gemeente wonen. Met dit door de BVH gelanceerde voorstel zou er meer draagvlak voor de beslissingen van de welstandscommissie gecreëerd kunnen worden.

door Marleen Meijer

Ook andere fracties in de raad zien voordelen van het toevoegen van twee burgerleden. De VVD is ontevreden over de besluiten van welstand in het verleden en steunt daarom alles wat tot verbetering kan leiden. Al steekt deze fractie niet onder stoelen of banken dat ze bij voorkeur de commissie in zijn geheel zou opheffen.

Kwaliteit

Onno de Jong van Groen Links, heeft als voorzitter van welstandcommissies in het verleden al positieve ervaringen opgedaan met burgerleden. ,,Of het bijdraagt aan het draagvlak weet ik niet, maar het kan zeker bijdragen aan de kwaliteit van de adviezen, voorwaarde is wel dat het mensen zijn die weten waar ze het over hebben en dat ze onafhankelijk zijn.”

De Jong stelt voor het als experiment op te zetten en over drie jaar te evalueren. Het CDA en D66 zijn wat terughoudender in hun enthousiasme over het voorstel. Twijfel of het werkelijk tot de gewenste kwaliteitsverbetering zal leiden is daar de oorzaak van. Maar ook zij willen het toch een kans geven met twee burgerleden.

Het college is voorstander van de toevoeging van burgerleden. Wethouder Robbert Waltmann: ,,De welstandscommissie spreekt een specifieke taal die slecht te begrijpen is voor leken. Burgerleden kunnen er voor zorgen dat het taalgebruikbeter wordt. Nu heb je er soms een woordenboek bij nodig.” Het voorstel wordt deze maand in de raad besproken.

advertentie
advertentie