Herfstachtige Bergloop

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

Omdat de entree en de parkeerplaats op sportpark De Burgwal nog immer niet opgeleverd zijn, zag de organisatie, AV Ron Clarke, zich op het laatste moment genoodzaakt om de start en finish alsnog te verplaatsen.

Niels de Bruin en Saskia van Vugt winnen AMERONGEN - Lag er twee jaar geleden een pak sneeuw, afgelopen zondag vond een herfstachtige editie plaats van de Amerongse Bergloop. Ondanks de wind en regen trok het evenement toch zo’n 200 deelnemers.

,,Wel een dure vergunning betalen aan de gemeente, maar totaal niet geïnformeerd worden”, reageerde voorzitter Arie Vergeer ietwat verbolgen. Een opgebroken oud parkeerterrein met vele bergen van zand en steen, volledig volgeparkeerd, deed automobilisten besluiten om in de bermen langs de Veenseweg te parkeren. Maar het enthousiasme van de deelnemers was er niet minder om.

Gaf vorig jaar niemand minder dan oud-europees marathonkampioen Gerard Nijboer het startschot, nu werd Joop van Amerongen deze kans geboden. De bekende trainer van het Utrechts Running Team, met toppers als Koen Raymaekers en Jorit van Malsen, was daartoe graag bereid.

Winnaar

Organisator John Boer schotelde namens AV Ron Clarke de enthousiaste deelnemers een nieuw parkoers voor als ook gewijzigde afstanden. In het parkoers bleven de Elstener Kop en de Amerongse Kop scherprechters. Het hoofdnummer de 10 Km werd tot verrassing van iedereen niet gewonnen door de Nederlandse topatleet Koen Raymaekers (vorige week nog eerste Nederlander in de internationale zevenheuvelenloop Nijmegen), maar door Niels de Bruin uit Baarn. De 28-jarige de Bruin, in 2002 eerder winnaar van de Amerongse Bergloop, finishte in een knappe tijd van 32:31.

Koen Raymaekers werd tweede op een 6-tal seconden, maar liep deze wedstrijd bewust als trainingsloop. Hij had dit de organisatie ook van tevoren laten weten via zijn trainer Joop van Amerongen. Om die redenen deed hij ook afstand van zijn tweede klassering, hetgeen hem bijzonder siert. Op 2 december loopt Raymaekers een internationale 15 km wedstrijd in ‘s Heerenberg en weet zich dan in goed gezelschap van onder andere Haile Gebrselassie. Tweede werd hierdoor het talent Jorit van Malsen voor Bernard te Boekhorst en de sterke veteraan Marcel Uppelschoten.

Dames

Bij de dames was het Saskia van Vugt die met de overwinning op zak naar huis ging. Deze 25-jarige, dit jaar afgestudeerde arts-onderzoeker uit Zeist, voltooide de 10 km in 37:40. Carlien Harms-Aris uit Wijk bij Duurstede moest genoegen nemen met een tweede plek in evengoed een scherpe tijd van 39:50. Derde werd R. van den Heuvel uit Linschoten in 41:19.

De 5 km-loop werd bij de dames gewonnen door I. van de Hengel uit Nijkerk voor E. Nooyer en Simone Gouw. De winnende tijd was 20:43. Bij de heren was het J. Polderman uit Woerden die de 5 km-loop op zijn naam bracht in 16:44 voor Vito Verbeek uit Zeist en Bas Uiterwijk uit Veenendaal.

advertentie
advertentie