Oefening baart kunst

Nieuws

LEERSUM- Door regelmatig te oefenen behoud je kennis en vaardigheid. Daar waren de hulpverleningsdiensten het ook over eens en waar kan je dan beter oefenen dan in het Asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat. Maandag aan het eind van de middag werd daar een ontruimingsoefening gehouden.

door Marjan van den Dorpe

Een bewoner van het AZC was door het lint gegaan en had rond 17.00 uur in zijn appartement (gebouw E, tweede etage) brand gesticht. Het brandalarm ging af en enkele leden de BHV(bedrijfshulpverlening) gingen ter plaatse de situatie bekijken. Bij de voordeur van het bewuste appartement kwam de rook al onder de deur uit en waren er vlammen te zien die zelfs de verdieping er boven aantastte. Direct werden brandweer en politie gewaarschuwd. Gemiddelde aanrijdtijd voor deze hulpdiensten is rond de tien minuten en in die tijd moesten de BHV-ers er voor zorgen dat dié bewoners die gevaar liepen in veiligheid gebracht werden. Er werd een ontruimingsactie opgestart.

Binnen gestelde tijd

Binnen de gestelde tijd kwam de bandweer aan met drie auto’s waaronder een ladderwagen. Deze bleek nodig te zijn, want aan de achterkant van gebouw was iemand ingesloten door het vuur en schreeuwde voor het geopende raam om hulp. Inmiddels had de aanstichter van dit alles een vluchtpoging ondernomen, was gestruikeld en lag op de galerij met ingeademde rook en een gebroken enkel. Hij werd afgevoerd door een team BHV-ers. Hierna kon de brandweer het appartement proberen binnen te komen om op zoek te gaan naar eventuele andere slachtoffers en om de brand te blussen. Aan de achterkant was gelijkertijd de ladderwagen bezig de, daar ingeloten man, te bevrijden. Deze had in zijn paniek om te ontsnappen een bloedende hoofdwond opgelopen.

Met enig manoeuvreerwerk werd de ladder tot het raam geschoven en kon ook deze man gered worden. De ter plaatse gekomen politie had in de tussentijd het hele terrein afgezet zodat alle hulpverleners ongestoord hun werk konden verrichten. De geëvacueerde bewoners werden opgevangen en elders ondergebracht.

Communicatie

Rond 18.00 uur was de oefening afgelopen en werd er per onderdeel een korte briefing gehouden. Communicatie was één van de belangrijkste onderdelen van deze oefening. Het doorgeven van alle informatie aan de betrokken hulpdiensten; het oefenen van personeel; het signaleren van onveilige situaties en het vrijhouden van vluchtwegen kan van levensbelang zijn. De oefening zou echter nog een heel andere wending gehad kunnen hebben, want het gerucht ging dat de Commissaris van de Koningin in het aangrenzende gebouw, bij Radio 90 FM. te gast was. Gelukkig hoefde dat gebouw niet ontruimd te worden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 20 uur geleden
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 8 dec, 08:54